Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bekräftat: Inga NHL-spelare i Peking – ligan slopar OS-pausen

Från 2021
Uppdaterad 22.12.2021 20:26.
Patrik Laine och Sebastian Aho.
Bildtext Patrik Laine och Sebastian Aho för följa med OS från hemmasoffan.
Bild: KHL-Marketing/All Over Press

Coronakaos råder i NHL och nu kommer ligan med ett väntat beslut. OS i Peking kommer spelas utan NHL-spelare – ligan kommer inte att hålla något olympiskt uppehåll.

Efter en väntan på åtta år var det meningen att världens ishockeyelit åter skulle samlas i en OS-turnering.

Men det blir ytterligare en olympisk hockeyturnering utan de största stjärnorna. NHL bekräftade på onsdagen uppgifterna som cirkulerat ett tag.

Coronan har härjat rejält i ligan denna månad och hela 50 matcher har hittills flyttats. Till slut valde man att ta jullov ett par dagar på förhand då smittspridningen accelererade.

De många matchflyttarna gjorde läget omöjligt menar man från ligahåll. I stället blir det NHL-matcher också under den planerade OS-pausen mellan den 6 och 22 februari.

– NHL respekterar och beundrar NHL-spelarnas önskan att representera sina länder och delta i OS-turneringen. Därför har vi väntat så länge som möjligt med att fatta det här beslutet samtidigt som vi undersökt alla tillgängliga alternativ att göra det möjligt för våra spelare att delta i vinter-OS 2022, säger kommissionären Gary Bettman i ett uttalande.

Bettman ser fram emot NHL-deltagande i vinter-OS 2026, som ordnas i italienska Cortina d’Ampezzo. Vinterspelen i Peking börjar den 4 februari och pågår till 20 februari.

Jalonen: "Säkert det enda vettiga"

Finlands förbundskapten Jukka Jalonen vet att både spelarna och hockeyfolket är besvikna.

– Klart att det grämer också personligen. Det hade varit fint att få träna våra bästa NHL-spelare, men det hjälps inte.

– För NHL var det här säkert det enda vettiga alternativet, om man tänker få sin liga genomförd, funderar Jalonen för Yle.

Nashville Predators-målvakten Juuse Saros kunde ha fått chansen att fungera som förstamålvakt i sitt första OS.

– Klart det är synd, det hade varit häftigt att få åka dit. Jag vet inte om chansen kommer igen. Det här är ändå lättare att acceptera än läget för fyra år sedan för dem som hade kunnat spela OS, då det bara handlade om pengar, menar keepern.

Artikeln uppdaterad med Jalonen och Saros kommentarer klockan 18.42.

Diskussion om artikeln