Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Dagispersonalen i Hangö kanske får arbetskläder i stället för klädpeng

Från 2021
Närbild på ett barns blåa gummistövlar med olika färgs dinosaurier. Han går på en mossig klippa.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/ Eva Brunell

Det kan hända att personalen inom småbarnspedagogiken i Hangö inte får en klädpeng utan i stället arbetskläder som ska användas under arbetstid.

Fullmäktigeledamot Helena Lesch-Saarinen (SFP) har lämnat in en motion om att anställda borde ha yrkeskläder eller bli kompenserade för de kläder de köper för att ha på arbetsplatsen.

Personalen inom småbarnspedagogiken i Hangö önskade att de skulle få en klädpeng, visade en undersökning som staden gjorde.

Ärendet har behandlats i stadsstyrelsens personalsektion som beslöt att den inte förordar en klädpeng, utan man föreslår att man inom småbarnspedagogiken, enligt verkligt behov, tar i bruk enhetliga arbetskläder som arbetsgivaren bekostar. Det ska också finnas principer för hur kläderna köps och hur de används.

Arbetskläderna skulle ha Hangö stads logo

Personalsektionen konstaterade att ledningsgruppen för småbarnspedagogiken varje år kan besluta om vilka arbetskläder som ska köpas, om staden går in för det här.

Arbetskläderna är i så fall stadens egendom eftersom staden bekostar dem och arbetskläderna får användas endast på arbetstid.

Tanken är också att då arbetstagarens arbetsförhållande upphör så lämnas arbetskläderna tillbaka till arbetsgivaren, det vill säga till daghemmen. Arbetskläderna skulle även ha Hangö stads logo.

Bildningsnämnden ger det här svaret som utlåtande om motionen.

Raseborg stad har godkänt en klädpeng för dem som jobbar inom småbarnspedagogiken. Staden reserverade 22 000 euro i budgeten för det här.

Diskussion om artikeln