Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stiger Lejonens chanser till OS-guld då NHL-stjärnorna uteblir? Jukka Jalonen: "Naturligt att vi är en av förhandsfavoriterna"

Uppdaterad 22.12.2021 22:20.
Jukka Jalonen.
Bildtext Jukka Jalonen har en månad på sig att välja OS-spelare.
Bild: All Over Press

Herrturneringen i OS-ishockeyn ska avgöras utan NHL-proffs. Förbundskaptenen Jukka Jalonen får skifta fokus till Europa – och en mer utmanande uttagningsprocess.

På onsdagen kom beskedet som hockeyfolket kunnat vänta sig de senaste dagarna.

Det dåliga coronaläget i NHL gör att ligan inte kommer att släppa sina spelare till OS-turneringen i Kina. I stället kommer man att utnyttja den tilltänkta pausen i februari till att ta ikapp spelschemat.

Jukka Jalonen var inte förvånad efter det definitiva beskedet. Nu får förbundskaptenen lägga allt krut på att hitta OS-spelarna från de europeiska ligorna.

– Vi har stommen klar, men det handlar om nästan två trupper av spelare eftersom vi har ett väldigt jämnt material i Europa. Nu är det fler spelare som är aktuella än om också NHL hade varit med, säger Jalonen till Yle.

– Uttagningsprocessen är svårare nu eftersom vi i NHL hade färre spelare till de olika rollerna i truppen. Det är ett tufft läge för oss tränare att hitta de lämpliga spelarna.

Inget uppehåll i FM-ligan ännu

Tränaren berättar att han och hans team nu tar i bruk sin reservplan för lagbygget. Om NHL-spelarna hade fått komma skulle truppen ha haft ytterst få spelare från europeiska lag.

– Vi hade inte hunnit spika laget slutligt. Men det skulle ha handlat om noll till två spelare från europeiska serier i det laget, avslöjar Jalonen.

I KHL, Schweiz och Tyskland har man planerat för OS-uppehåll i ligorna. I Sverige säger man sig vara förberedda, medan man i den inhemska FM-ligans ledning har diskuterat saken.

– Vi utgår ifrån att plocka ut de spelare vi tycker är bäst, och att alla är tillgängliga. Om ligorna tvingas anpassa sig och flytta matcher så tror jag att det sker. Det är deras sak. I sista hand är det spelarna som bestämmer om de åker, ifall de blir uttagna, förklarar Jalonen.

Teemu Hartikainen spelar mot Tyskland
Bildtext I OS 2018, som också spelades utan NHL-stjärnor, blev Finland utslaget i kvartsfinalen.
Bild: EPA-EFE/LARRY W. SMITH

Finlands dam- och herrtrupper till OS-hockeyn presenteras den 20 januari. Herrturneringen börjar den 9 februari och avslutas den 20 februari.

Jalonen ser sitt Finland som en guldkandidat.

– Vi har varit i de två senaste VM-finalerna, den ena vann vi och i andra förlorade vi efter förlängning. Då är det ganska naturligt att vi är en av förhandsfavoriterna, men det har egentligen ingen skillnad – förutom att vi vet att vi kan klara oss om vi spelar bra.

– Vi har chans att kämpa om guldet. Vi åker dit med ett gott självförtroende, men vi ska inte inbilla oss någonting.