Litauiska journalister: Belarus låg bakom de våldsamma attackerna mot gränsen mot Polen i november – migranterna användes som brickor
Litauens rundradiobolag LRT har talat med migranter som var med vid gränsen mellan Belarus och Polen under de våldsammaste dagarna i november. Migranterna bekräftar att belarusiska officerare gav dem yxor och verktyg och eggade dem att forcera gränsen.
Den 8 november började hundratals migranter vandra mot den polska gränsposteringen nära den belarusiska byn Bruzgi.
Det här var på inget sätt något som migranterna gjorde spontant, utan nyckelpersonerna koordinerade det som hände tillsammans med regimen i Minsk.
Migranterna eskorterades av den belarusiska armén, men bland migranterna fanns också civilklädda säkerhetspoliser.
Det skriver de litauiska grävande journalisterna Rūta Juknevičiūtė och Indrė Makaraitytė från det litauiska public service-bolaget LRT på bolagets webbplats.
Det här är inte i sig en nyhet, men de har träffat migranter som hörde till de mellanhänder som hade återkommande kontakt med belarusiska officerare under de hetsigaste dagarna.
Läs deras artikel på engelska här. Under följer en kort sammanfattning av deras reportage. Sammanfattningen koncentrerar sig på kurden Ghalibs berättelse. Svenska Yle har inte självständigt kunnat verifiera detaljerna i det han säger.
Innan jag kom till Belarus visste jag inte vad det hela handlade om, först senare förstod jag situationen mellan Polen och Belarus
Huvudpersonen bland de intervjuade är Ghalib, en kurd från norra Irak som de litauiska journalisterna har identifierat från bildmaterial från den 8 november.
– Innan jag kom till Belarus visste jag inte vad det hela handlade om, först senare förstod jag situationen mellan Polen och Belarus, säger han.
Enligt Ghalib var det belarusierna som tog kontakt med honom.
– De belarusiska officerarna kom fram till mig. De såg hur jag kommunicerar med andra migranter, de sa att folk respekterar mig och att jag kan hjälpa dem.
De erbjöd honom mat och vatten.
– Jag bad om toaletter, och vi fick toaletter. Jag bad dem om allt möjligt.
Den 7 november måste alla kurder och araber samlas, för smugglarna tar 7.000-8.000 dollar, men de luras och leker med våra öden. Det är bättre om vi alla samlas och går i en stor grupp.
Inlägg av "Amanj" den 5 november i kurdiska sociala medier och meddelandetjänsten Telegram. Idén att samla tusentals människor i en marsch mot gränsen var kurdisk, inte belarusisk.
Det här var i god tid före händelserna vid gränsen. Ghalib hörde till de kurder som hade varit i Belarus redan en tid innan det blev oroligt.
Säkerhetstjänsten ville ha mera bråk
LRT:s journalister har analyserat flera timmars videomaterial från gränsen den 8 november, då oroligheterna bröt ut.
På dem syns hur Ghalib delar ut mat och vatten åt folk, och hur han pratar med belarusiska gränsvakter.
Hundratals migranter är samlade i skogen längs med det taggtrådshinder som markerar gränsen. På andra sidan står polska soldater och gränsvakter.
En del av migranterna försöker ta sig över. De använder fällda träd och grenar, spadar och tänger.
– Belarusierna hjälpte oss. De sa: Ni är tretusen personer, säger Ghalib och antyder att gränsvakterna ville att de skulle kämpa hårdare för att komma in i Polen.
Migranterna fick verktyg att hugga ner träden med och tänger att klippa taggtrådsstängslet med.
Det går inte att direkt bekräfta det Ghalib säger, men det stämmer enligt de litauiska journalisterna väl ihop med det de har sett i bildmaterialet.
På bilderna syns också tydligt hur belarusiska officerare rör sig bland migranterna i skogen.
Men riktigt våldsamt blev det aldrig. Trots hot från säkerhetstjänsten vägrade migranterna gå över gränsen rakt i armarna på polska soldater och gränsbevakare.
En förklaring är att andelen kvinnor, barn och äldre personer var relativt högt.
Också efter den 8 november fortsatte officerarna att ha direktkontakt med Ghalib. Den 13 november ringde de "kanske 15–16 gånger", säger han.
Enligt Ghalib tvingades han rekrytera migranter till en attack mot gränsen samma kväll.
– De ville ha mig och fyra eller fem andra. Vi fick glasögon, hattar och halsdukar för att maskera oss. Vi skulle förstöra staketet och tränga oss igenom.
Flera gånger hände det också att en grupp på 16 till 18 migranter fördes till gränsen av fyra eller fem belarusiska soldater.
– De bröt sig igenom och om den polska gränsbevakningen kom började soldaterna kasta sten på dem, säger Ghalib. De höll polackerna upptagna ända tills migranterna hade kommit över gränsen.
EU:s sanktioner har fungerat bättre än väntat
Efter att EU skärpte sanktionerna mot Belarus den 2 december har läget vid gränsen lugnat ner sig betydligt.
Iraks ambassadör i Ryssland har, enligt LRT, sagt att 3 000 personer har återvänt till Irak från Belarus. Flera lokaler där migranter inhystes har stängts.
Regimen i Belarus gör vad den kan för att bli av med de migranter som vägrar åka hem.
– Vi kördes runt i ungefär fyra timmar, vi kunde inte se något eftersom bussens fönster var täckta av svart tejp, säger en syrisk man till LRT:s journalister.
Bussen var överfull och hade enligt syriern ungefär 70 passagerare.
– Folk skrek och grät. Till slut, i gryningen, fördes vår grupp ut i skogen. Där fanns en liten flod. De tvingade oss att vada över och de som inte ville göra det blev slagna.
Vi var nästan medvetslösa ibland och hungriga och törstiga och hittade ingen hjälp, varken av polska soldater eller belarusiska
Citat ur Amnestys rapport om situationen vid gränsen mellan Polen och Belarus
Mindre tryck vid gränsen mot Polen och Litauen – men Lettland rapporterar om fler gripanden vid gränsen
Amnesty International publicerade den 20 december en rapport om människorättsbrotten mot migranter i Belarus och vid gränsområdena mot Polen, Litauen och Lettland.
I Polen och Litauen har antalet försök att komma in i landet från Belarus på illegal väg minskat drastiskt sedan mitten av november.
Lettland däremot har rapporterat om fler än på länge. I måndags och i tisdags grep den lettiska gränspolisen över hundra personer.
Det kommer fler försök, på ett eller annat sätt, inom en när framtid, att skuffa irreguljära migranter in i Litauen, Polen och vår granne Lettland
Agnė Bilotaitė, Litauens inrikesminister
I måndags sa Litauens inrikesminister Agnė Bilotaitė att gränsbevakningen nu igen måste förbereda sig på svårare tider.
– Vi har fått information om att Aleksandr Lukasjenko har gett order om att "tömma lagerbyggnaderna och Minsk" på irreguljära migranter.
Enligt Bilotaitė har Belarus skolat många migranter att göra våldsamma inbrytningar i grannländerna, ett påstående Litauens inrikesministerium inte har kommit med något belägg för.