Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Supportrarna protesterade då Dinamo Minsk gästade Jokerit – fel nationalsång spelades för bortalaget: "Tekniska problem"

Uppdaterad 22.12.2021 21:45.
Jokerits och Dinamo Minsks spelare jagar pucken.
Bild: All Over Press

Det var något helt annat än den belarusiska nationalsången som ljöd i Helsingforsarenan inför onsdagens match mellan Jokerit och Dinamo Minsk. Matchen inleddes med protester från hemmafansen och slutade i en förlängningsseger för "Narrarna".

I KHL spelar man alltid upp hemma- och bortalagets nationalsånger före matchstart. Men när Belarus hymn skulle ljuda såg spelarna i Dinamo Minsk förbryllade ut.

Det visade sig vara något helt annat än Belarus nationalsång som spelades och spelarna snackade förvånat med varandra på blålinjen, där man stod uppradade. Enligt bland annat Ilta-Sanomat var det i stället önationen Palaus nationalsång Belau rekid som spelades upp i Helsingforsarenan.

Jokerit beklagade det skedda på Twitter.

– Före kvällens match mellan Jokerit och Dinamo spelades det på grund av tekniska problem fel hymn i stället för Belarus hymn. Jokerit beklagar djupt det skedda. Klubben har också framfört en ursäkt direkt till Dinamos lag, skrev klubben.

Fansen tysta i tio minuter

Jokerits matcher mot Dinamo Minsk har kritiserats med anledning av det människorättsliga läget i Belarus. I fjol reste inte Jokerit till bortamatchen i Minsk, i år gjorde man det trots supportergruppen Eteläpäätys kritik.

I dagens match visade Eteläpääty sin åsikt genom att vara tysta i matchens tio första minuter. Detta för att "visa solidaritet gentemot dem som saknar röst".

– Läget i Belarus är dåligt och om man tänker på människorättsliga aspekter så var det här en bra chans för oss att ta ställning, säger föreningens vice ordförande Roope Räty till Yle Urheilu.

– Vi önskar att Jokerit skulle kunna representera västerländska värderingar, som vi också kunde stå bakom. Vi försöker få till det genom våra möjligheter att påverka.

Samtidigt som fansen var tysta gick gästerna i en tidig 1–0-ledning genom Denis Mosaljov. Jokerit kvitterade i öppningsperioden genom David Sklenicka och avgjorde till slut matchen i förlängningen, där Kalle Kossila nätade.

Jokerit får fira jul som tvåa i västra konferensen. På annandagen tar man emot Avangard Omsk.

KHL

Amur Chabarovsk–Neftechimik Nizhnekamsk 1–3 (0–1, 0–1, 1–1)

N: Frans Tuohimaa 35/36 räddningar.

Vitjaz Podolsk–Dinamo Riga 2–3 efter förlängning (1–1, 0–1, 1–0, 0–1)

VP: Miro Aaltonen 1+1, Niko Ojamäki 0+1, Valtteri Kemiläinen 0+1, RD: Jere Karjalainen 0+1.

Jokerit–Dinamo Minsk 2–1 efter förlängning (1–1, 0–0, 0–0, 1–0)

J: Janne Juvonen 11/12, David Sklenicka 1+0, Kalle Kossila 1+0, Julius Junttila 0+1, Iiro Pakarinen 0+1, Teemu Turunen 0+1.

SKA S:t Petersburg–CSKA Moskva 3–2 efter förlängning (0–0, 2–0, 0–2, 1–0)

SKA: Mikko Lehtonen 0+1.

Spartak Moskva–Salavat Julajev Ufa 3–2 efter straffar (1–0, 0–1, 1–1, 0–0, 1–0)

MS: Jori Lehterä 1+1, SJU: Teemu Hartikainen 1+0, Sakari Manninen 0+1.