Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Dåligt väglag i hela landet men ännu inga köer i jultrafiken – här är 19 platser där du garanterat får böter om du kör för fort

Från 2021
Uppdaterad 23.12.2021 11:11.
Bilar står vid en korsning i rusningstrafik. Snö finns på marken.
Bildtext Några allvarliga stockningar förutspås inte, men de kan uppstå bland annat i Nyland. Rusningstrafiken inför jul är värst i dag.
Bild: Esko Jämsä / AOP

Meteorologiska institutet varnar för dåligt väglag i hela landet i dag, dan före dopparedan. Snöfall och hård vind försvårar jultrafiken som är livligast i dag.

Ett snöfallsområde från norr mot söder gör väglaget dåligt. Det utlovas snöfall i hela landet och hård vind på så gott som alla havsområden.

– Lägg på dimljusen om snön börjar yra. Undvik onödiga omkörningar och kom ihåg att hålla avstånd till andra i trafiken så får vi fira julen säkert, säger Teppo Vesalainen vid Automobilförbundet i Yles morgon.

Det blir tillfälligt lite mildare i dag, men det blir kyligare igen till julafton. I en del av landet varnas det för dåligt väglag också då – det gäller södra Finland, Österbotten och Mellersta Österbotten.

Värsta rusningen på riksvägarna

Transport- och kommunikationsverket Traficom förutspår den värsta rusningen i dag. Enligt Traficom är riksvägarna mest trafikerade.

Enligt uppskattningar kommer rusningen vara värst på riksvägarna 4, 5 och 9. Också i söder kan det vara rusning på vägarna.

Enligt Traficom borde jultrafiken inte orsaka allvarliga stockningar. De kan ändå förekomma vid korsningar på riksvägarna 3 och 9 i Tammerfors och i Nyland på riksvägarna 1, 3 och 4.

– Vädret kan sakta ner körandet, säger transportoperatören Erno Hakanen.

Enligt Hakanen kommer rusningen vara som värst klockan 12–18. I norr kan rusningen fortsätta ännu längre in på kvällen.

Kom ihåg att se att bilen och alla dess delar är i skick! Också chauffören ska vara pigg och uppmärksam, konstaterar Traficom.

Karta över Finland med varningssymboler för dåligt väglag och hård vind.
Bildtext Det varnas för dåligt väglag och hård vind i hela landet under torsdagen den 23 december.
Bild: Yle

Säker "post hem" om du kör för fort här

Polisen övervakar jultrafiken som vanligt och många fortkörningskameror är i gång. Helsingforspolisen Dennis Pasterstein har sammanställt en lista på platser där man med säkerhet får böter om man kör för fort.

"Här är 19 ställen där man med säkerhet får post hem efter jul om man kör över den tillåtna hastigheten. Kör försiktigt!", skriver han.

Med på listan finns plåtpoliser på bland annat riksväg 52 i Raseborg (den nära Gamla Hangövägen), stamväg 52 nära Bjärnå i Salo och riksväg 2 i Koivissilta i Vichtis.

Klicka på Twitterinlägget här nedan för att se den fullständiga listan.