Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Staty till minnet av massakern på Himmelska fridens torg fördes bort mitt i natten i Hongkong

Från 2021
Ett par tar en selfie framför statyn Pillar of Shame i Hongkong.
Bildtext Statyn var en symbol för demokrati, självstyre och akademisk frihet för Hongkongborna.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

I Hongkong har ett minnesmärke som hedrar offren för massakern vid Himmelska fridens torg tagits bort under natten till torsdag utan förvarning. Statyn har varit en symbol både för områdets oberoende och akademisk frihet.

Statyn the Pillar of Shame, ungefär skammens pelare, fördes i natt utan förvarning bort från Hongkongs universitets campus.

Vittnen säger att byggarbetare slog upp stängsel kring statyn och började borra loss den från sin piedestal.

Byggarbetare för bort berömd staty i Hongkong.
Bildtext Statyn paketerades in i plast och fördes bort till okänd ort.
Bild: EyePress News/Shutterstock/All Over Press

Statyn föreställer en hög torterade kroppar och den hedrar offren för massakern på demokratidemonstranter i Peking 1989.

Statyn togs bort mindre än en vecka efter att Hongkong ordnade sitt första val till det lokala parlamentet under en ny vallag, som i praktiken uteslöt den demokratiska oppositionen och lät kinesiska myndigheter välja största delen av ledamöterna.

Närbild på statyn Pillar of Shame i Hongkong.
Bildtext Pillar of Shame restes 1997 då Kina igen tog över området från Storbritannien.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

I år har också en kontroversiell ny säkerhetslag trätt i kraft i Hongkong, som i praktiken har gjort det olagligt att göra motstånd mot Pekings politik i området.

Under den har flera organisatörer för de årliga minnesstunderna för massakern fått fängelsedomar.

"Togs bort för universitets bästa"

Hongkongs universitet bekräftade senare att statyn hade tagits bort efter att universitets ledarskap hade ansett att den kunde skada institutionen.

– Efter yttre juridiska råd och en noggrann riskanalys togs statyn bort med universitets bästa i åtanke, stod det i ett pressmeddelande.

Både studenter och människor som var med om demonstrationerna 1989 har varit snabba att fördöma universitetet.

– De är fega som gör så här vid midnatt, sa en 19 år gammal student som bara identifierade sig med efternamnet Cheng till Reuters.

– Jag är ytterst besviken då det är viktig symbol över vår historia.

Wang Dan, som själv deltog i protesterna 1989 och i dag lever i exil i USA, kallade borttagandet av statyn ett led i Pekings försök att skriva om historien.

– Det är ett försök att sudda ut historia och berättelser som har skrivits i blod, skrev Wang på Facebook.

Hårdare grepp

Då statyn, som trotsar den officiella kinesiska synen om händelserna 1989, har fått stå kvar har den inte bara hedrat offren för massakern.

Den har också setts som en symbol för Hongkongs självstyre och universitetets akademiska oberoende inför allt hårdare tryck från myndigheterna i Peking.

Demokratiaktivister har länge sagt att självstyret inte längre existerar och att vallagen var den sista spiken i kistan på områdets oberoende.

Valfunktionärer tömmer en valurna i Hongkong
Bildtext Röster räknas efter det senaste valet i Hongkong.
Bild: EPA-EFE/All Over Press/JEROME FAVRE

På sistone har myndigheterna också gått hårt åt alla sorters offentliga yttringar som strider mot kinesiska intressen.

Organisationer som ordnade minnesstunder för massakerns offer har upplösts av domstolar och ett museum i Hongkong om massakern stängts av polisen.

Personer som har varit med om att organisera minnesstunder har dömts till fängelse.

Tusentals dödades

Massakern vid Himmelska fridens torg, eller Tiananmen, ägde rum i Peking i början av juni 1989 efter flera veckors protester som krävde mer demokrati och öppenhet.

Kommunistpartiets ledning skickade in armén för att skingra protesterna den 3 juni, men soldaterna möttes av förargade Pekingbor som blockerade deras väg.

Då soldaterna öppnade eld och dödade tiotals människor eskalerade läget under de följande dagarna och en exakt bild av händelserna har varit svår att pussla ihop.

Leung Yiu-chung på väg in i domstol där han dömdes för att ha organiserat minnesstunder för massakern vid Himmelska fridens torg.
Bildtext Leung Yiu-chung (andra från vänster) på väg in i domstol där han dömdes för att ha organiserat minnesstunder för massakern vid Himmelska fridens torg. Han dömdes till nio månaders fängelse.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Enligt kinesiska officiella källor dödades ungefär 300 människor, bland dem många soldater, medan och efter att demonstrationerna kvästes.

Oberoende utredningar gör ändå gällande att mellan 1 000 och 3 600 människor dödades, medan Kinas Röda kors uppskattar att antalet dödade i Peking var 2 600.

Efter massakern har inga större demokratirörelser eller protester uppstått i Kina och kinesiska myndigheter har jobbat hårt för att händelserna ska glömmas.

Källor: Reuters, AP, BBC, France 24, AFP