Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Jag förstod inte tidigare hur viktig samvaron är för mig" – Mika Akkanen utlyser julfreden för nionde gången

Uppdaterad 23.12.2021 11:42.
Julfreden i Åbo utlystes år 2020 utan publik.
Bildtext Mika Akkanen utlyser julfreden från Brinkkalahusets balkong.
Bild: Lehtikuva

Mika Akkanen är Åbo stads protokollchef och har utlyst julfreden sedan 2013. I år blir det dock igen utan publik. Ett ledsamt faktum, säger Akkanen.

– Redan i fjol utlyste vi julfreden utan publik och jag hade hoppats att läget nu skulle vara bättre. Förra veckan bestämdes det att julfreden blir utan publik, säger Akkanen.

Nu har också regionförvaltningsverket förbjudit alla allmänna tillställningar både inomhus och utomhus.

– Då är ju saken klar, men ledsamt är det, säger Akkanen.

En liten nervositet kryper alltid in

Trots att Mika Akkanen nu utlyst julfreden flera gånger så blir han fortfarande lite nervös innan den stora stunden. En liten nervositet hjälper fokuset, säger Akkanen.

– Tekniskt sett är det samma varje år. Lite nervös blir jag när man hör domkyrkans klockor, men bara jag kommer ut på balkongen och ser alla människor som samlats så känner man en sådan varm känsla av samvaro som kunde vara för evigt, säger Akkanen.

Akkanen säger att det är en känsla han börjat sakna.

– Jag förstod inte tidigare hur viktig den känslan var för mig. Det har kommit fram först nu när julfreden utlysts utan publik, säger Akkanen.

Protokollchef Mika Akkanen säger att det är en stor ära att få vara en del av den långa kedjan av personer som fått utlysa julfreden.

– Det är faktistk något jag är stolt över, säger Akkanen.

Övning ger färdighet

Mika Akkanen säger att hans jul brukar börja strax efter självständighetsdagen.

– Då brukar jag börja öva på texten både på finska och svenska där hemma. Jag har en klocka för att tempot ska vara rätt. Under de senaste dagarna övar jag två gånger per dag, säger Akkanen.

Det finns många saker att komma ihåg då man utlyser julfreden. Man måste rulla ut pergamentet på rätt sätt, stå på rätt sätt och en mängd andra små saker som gör den stora helheten.

– Sista gången jag övar är i Brinkkalahuset ungefär en halvtimme innan det är dags att utlysa julfreden. Då hittar jag ett rum där jag kan öva en sista gång utan att bli störd.

Skulle det värsta hända

Om det skulle råka sig att Mika Akkanen insjuknar eller på något annat sätt inte kan utlysa julfreden så finns ledande stadssekreterare, Ari-Pekka Korhonen, till hands.

– Han är med mig hela tiden och skulle något hända i sista minut så är han beredd att ta pergamentet och gå ut på balkongen. Vi har ofta varit i kontakt de senaste dagarna och frågar hur den andra mår och om han är beredd att sköta sitt, säger Akkanen.

Akkanen har arbetat på distans den senaste tiden och gör sitt bästa för att hålla sig frisk. Efter utlysningen av julfreden brukar han fira en traditionell jul med familjen.

Utlysningen av julfreden från Gamla Stortorget i Åbo är en näst intill oavbruten, 700 år lång tradition. Den är känd sedan 1300-talet. Julfreden utlystes från Brinkalahusets balkong för första gången år 1886. Sin nuvarande form fick den år 1903.

Publik under julfreden i Åbo 2018.
Bildtext Arkivbild. Utlysandet av julfreden brukar locka en stor mängd åskådare till Gamla stortorget i Åbo.
Bild: Lina Frisk / Yle