Hoppa till huvudinnehåll

Välfärdsområdesval 2022

Yles partimätning inför välfärdsområdesvalet sätter Samlingspartiet i topp

Uppdaterad 30.12.2021 11:53.
Bilden visar väljarstödet enligt följande: Saml 21,8, SDP 18,9, Sannf 17,6, C 15,3, VF 8,1, Gröna 7,6, SFP 3,9, KD 3,0, LN 2,0, Övr 1,8.

Resultatet i Yles färska partimätning ger en försmak av hur annorlunda resultatet i välfärdsområdesvalet kommer att se ut jämfört med andra val. När Helsingfors inte deltar krymper De gröna ordentligt, och Centern växer.

Med ett stöd på 21,8 procent intar Samlingspartiet klar första plats i Yles extra partimätning inför välfärdsområdesvalet. Partiet har vunnit de fyra senaste kommunalvalen och ser ut att gå mot en seger också i vårdvalet i januari.

Stödet för Samlingspartiet i mätningen är aningen lägre än det var i kommunalvalet för ett halvt år sedan, medan SDP i stället ser ut att stärka sina ställningar sedan det. Statsministerpartiet får ett stöd på 18,9 procent i mätningen.

Sannfinländarna, som går till sitt första val där Riikka Purra är ordförande, får i mätningen ett stöd på 17,6 procent. Det är en stor skjuts framåt jämfört med kommunalvalets stöd på 14,5 procent – men forskningschef Tuomo Turja på Taloustutkimus som gjort undersökningen påminner om att partiets problem brukar vara att få sina anhängare iväg till valurnan.

– Stödet är bra, men om det realiseras är en annan sak, säger Turja.

Fel att jämföra med tidigare partimätningar

Turja ser inte några stora överraskningar i mätningen. Både Samlingspartiet och SDP brukar vara starka i lokala val.

– Men att Helsingfors inte är med i valet kommer att synas i resultatet, säger Turja.

Mätningen ger en försmak av att valresultatet den här gången kommer se rätt annorlunda ut för De gröna och Centern: eftersom Helsingfors inte deltar i det här valet kommer stödet för De gröna att krympa, och för Centern att stiga.

Centern landar på fjärde plats med ett stöd på 15,3 i mätningen. De gröna får i sin tur ett stöd på 7,6 procent, vilket innebär att Vänsterförbundet går om dem med 8,1 procent.

Så gjordes enkäten

Eftersom välfärdsområdesvalet är nytt är det svårt att förutspå hur väljarna kommer att lägga sina röster, och går heller inte att jämföra partistödet med tidigare val. Partistödet brukar till exempel se olika ut i riksdagsval och kommunalval.

Inför välfärdsområdesvalet den 23.1 har Yle beställt en extra mätning där enkäten ställt två frågor: den utreder hur de svarande skulle rösta om välfärdsområdesvalet hölls nu, samt hur de röstade i kommunalvalet 2021.

Drygt 3 100 väljare intervjuades, varav drygt 2 100 ville uppge hur de röstar. Enkäten gjordes under perioden 25.11–22.12.

I välfärdsområdesvalet väljs beslutsfattare till 21 nya välfärdsområden runt om i landet. De ska rå om hälsovården, socialvården och räddningsväsendet.

I Helsingfors bildas inget nytt välfärdsområde, utan det är det stadsfullmäktige som fattar beslut om social- och hälsovården och räddningsväsendet. Därför ska Helsingforsborna inte rösta i valet den 23 januari.

I Yles partimätning får både SFP och KD ett något svagare stöd än de hade i kommunalvalet i juni, men minskningen ligger inom felmarginalen för undersökningen.