Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Origos blivande ägare samarbetsförhandlar – hur det påverkar restaurangen ännu oklart

Från 2021
Röda magasinbyggnader i Hangö östra hamn
Bildtext Origo är en av magasinrestaurangerna i Östra hamnen.
Bild: Yle/linus Westerlund

I lördags (18.12) kom nyheten att restaurang Origo i Östra hamnen i Hangö byter ägare. Köpare är börsbolaget Noho Partners.

Efter att regeringen slog fast nya restriktioner (21.12) meddelade bolaget att de permitterar nästan hela personalen tills vidare, och inleder samarbetsförhandlingar den 3 januari som också berör den inhyrda personalen på 2 000 personer.

Måste se om det lönar sig att ha öppet

Benjamin Gripenberg, affärsgruppsledare som har hand om bland annat Hangörestaurangerna vid Noho Partners, säger att han ännu inte kan säga hur samarbetsförhandlingarna påverkar Origo.

– Affären görs först den 3 januari, så därför kan jag inte riktigt kommentera.

Gripenberg menar att strävan naturligtvis alltid är att ha restaurangerna öppna för kunderna, men att läget just nu är utmanande.

– I och med restriktioner som förbjuder oss att ha öppet på kvällarna eller minskar kapaciteten, så måste vi förstås se över öppettiderna och om det lönar sig att ha öppet överhuvudtaget, säger han.

Origo är en fungerande, fin restaurang

Benjamin Gripenberg

Bolaget fattar inte något allmängiltigt beslut vad gäller att ha öppet eller inte, utan bedömer från fall till fall hur det lönar sig att göra. Förhoppningen var ursprungligen att låta Origo ha öppet som förut också efter ägarbytet.

– Origo är en fungerande, fin restaurang och vi vill inte ändra på något bara för att ändra, utan tvärtom fortsätta restaurangens traditioner och ha öppet. Men det är klart att sådana här restriktioner tvingar oss att fundera över vad som är vettigt, hur lönsam lunchverksamheten är jämfört med kvällsverksamheten och så vidare bortåt, konstaterar Gripenberg.

Hangö är bekant sedan tidigare

Benjamin Gripenberg har hand om matrestaurangerna inom Noho Partners tillsammans med en kollega. Även om huvudstadsregionen är hans huvudsakliga område så är han välbekant med Hangö.

– Vi har en lägenhet i Hangö och jag har tillbringat många av mina barndomssomrar där, berättar han.

Bolaget driver också sommartid restaurangerna HSF och Östersjöport i Hangö.

Fram tills ägarbytet den 3 januari är det de gamla ägarna som beslutar om Origos öppettider. De meddelade om anpassade tider för mellandagarna och fram tills årsskiftet på sociala medier i fredags (23.12), men väljer alltså att ha öppet.

Diskussion om artikeln