Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Den här gången köper Juuse Saros NHL:s beslut att nobba OS: "Senast handlade det bara om pengar"

Från 2021
Juuse Saros efter en match.
Bildtext Juuse Saros säsong har varit en succé. Saldot: 15 segrar på 24 matcher, 92,4 i räddningsprocent och 2,22 insläppta mål per match.
Bild: Christopher Hanewinckel-USA TODAY/AOP

Hockeymålvakten Juuse Saros hade varit given etta om Finland fått ställa upp med bästa möjliga lag i vinter-OS. Nu får Saros i stället satsa på att lotsa formstarka Nashville till framgång i NHL.

På onsdagen kom det definitiva beskedet om att NHL står över vinter-OS i Peking i februari. På en månad förändrades pandemiläget totalt och det var till sist bara en tidsfråga innan beslutet skulle fattas.

– Jag har hunnit förbereda mig på det här beskedet i ett par veckor. Det är synd att bitarna inte föll på plats, men samtidigt är beslutet förståeligt med tanke på situationen, säger Saros till Yle Urheilu.

Det hann aldrig framgå vad som gällde om NHL-spelarna skulle ha testat positivt för covid-19 under OS.

– Informationen från Kina har varit knapp. Därför är jag till lags med beskedet. Det är lättare att hantera det här än situationen för fyra år sedan. Då handlade det bara om pengar.

Juuse Saros räddar ett skott.
Bildtext Juuse Saros har varit uttagen till VM tre gånger: 2014, 2015 och 2016. Han har spelat tre matcher och inte släppt in ett enda mål.
Bild: EPA/ARMANDO BABANI/All Over Press

För fyra år sedan tackade NHL nej till OS-spel i Pyeongchang och det har hunnit gå många år sedan världens bästa spelare mötts i landslagssammanhang. World Cup, som inte var någon sportslig succé, ordnades hösten 2016 och i OS har NHL-spelarna senast spelat 2014.

– Det hade varit roligt att få delta. OS är ett fint evenemang och man vet inte om man får en ny chans. Under säsongen har jag inte grubblat på OS i vardagen, utan utgått från att det finns en chans om spelet löper. Men visst har OS varit ett klart mål, säger Saros.

Nästa vinter-OS ordnas 2026 i Milano.

"Spelarna höll på att ta slut"

Nashville har varit en frisk fläkt under hösten. Laget fick ta jullov efter matchen mot Chicago i fredags som Nashville vann med 3–2 efter förlängning.

– Vi hade så många fall i laget att spelarna höll på att ta slut, konstaterar Saros.

Segern var Nashvilles sjunde i rad och saldot är fullgoda 39 poäng på 30 matcher. Det är meningen att jullovet blir tio dagar långt, nästa match står på programmet på tisdag.

– Vi trodde att vi skulle inleda pausen tidigare, men hann spela ett par matcher. Det var kanske därför vi drog på oss ett par nya fall?

– Fortfarande saknas över tio gubbar, spelare och tränare. Nu kan vi bara hoppas på att det värsta är över.

Eeli Tolvanen och Mikael Granlund tackar Juuse Saros efter en match.
Bildtext Nashvilles blåvita trio: Eeli Tolvanen, Juuse Saros och Mikael Granlund.
Bild: Danny Murphy/Icon Sportswire/AOP

I år får spelarna fira jul på varsitt håll.

– Vanligtvis firar finländarna tillsammans, men nu går det inte. Jag äter väl skinka för mig själv och lagar morots- och potatislåda. Det blir en rätt så annorlunda jul, men så är det för många i världen, säger Saros.

– Under de senaste veckorna har jag inte gjort någonting särskilt och det lär väl fortsätta så. Jag har snarast varit ute med hunden.

Om inga nya besked kommer sätter sig Nashville efter julen på ett flyg till Dallas.

Diskussion om artikeln