Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Corona, djur och fortskaffningsmedel – här är Yle Österbottens 10 mest lästa artiklar 2021

Från 2022
Kollage av en färja, en kvinna, en man och en älg.
Bildtext Nyhetsåret 2021 bjöd på mycket coronanyheter, men också en hel del annat.
Bild: Antti Haavisto / Elin Willows / Jakob Lillas / Felix Lindvik

Minns ni älgen i Replot? Eller när den nya Kvarkenfärjan äntligen kom? 2021 är förbi och det är dags att blicka tillbaka på året som gick.

År 2021 avslutades som det började – i coronans tecken. Men däremellan rymdes också en hel del annat.

I den här artikeln listar vi de tio av Yle Österbottens artiklar som lockade flest läsare under 2021. Vilka kommer du bäst ihåg?

10. Coronaviruset sätter sin prägel på året

Det fanns en tid när tolv nya coronafall under ett dygn beskrevs som "obehagligt många". Tro det eller ej.

När coronapandemin nyligen hade gått in på sitt andra kalenderår använde Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta just de orden för att beskriva läget. Då var det julfirare och utbytesstuderande som oroade sjukvården.

Artikeln lästes 13 004 gånger.

9. Vasa sjukvårdsdistrikt går in i fasen för samhällsspridning

Det blir annat än coronanyheter, jag lovar.

I slutet av januari gick Vasa sjukvårdsdistrikt än en gång in i den så kallade "fasen för samhällsspridning". Lite visste man då hur mycket tid man skulle komma att spendera där. I skrivande stund har Vasa sjukvårdsdistrikt befunnit sig i fasen för samhällsspridning sedan slutet av augusti.

Artikeln lästes 13 042 gånger.

8. Älgen Urho går ut på äventyr i Replot

En måndag i början av mars fick invånare i Replot i Korsholm oväntat besök av en nyfiken och närgången älg. Gymnasiestuderanden Felix Lindvik fick lov att ta en paus i studierna och hämta kameran.

Senare visade det sig att det var den tama älgen Urho som hade smitit från Markku Harjus vårdcenter för vilda djur på Norra Vallgrund. Med lite hjälp av byborna lyckades man till sist få hem rymlingen.

Urhos äventyr lockade 14 569 läsare.

7. Strömsötröjan gör sitt segertåg

Strömsötröjans popularitet har knappast kunnat undgå någon. Mönstret publicerades i slutet av januari och blev genast en succé.

I mitten av mars talade vi med skaparen Lee Esselström. Artikeln blev kanske inte riktigt lika populär som tröjan, men lästes i alla fall 14 880 gånger.

Och mönstret till tröjan hittar du här.

6. Långtradarchaufförer talar ut

I juli skrev vi om pensionerade chauffören Guy Käcko i Pedersöre som själv är tvungen att hoppa upp långtradarhytten när det är svårt att anställa chaufförer till familjeföretaget. Artikeln fick en hel del kommentarer från yrkeschaufförer och flera hörde också av sig direkt till redaktionen.

Det hela utmynnade i en uppföljande artikel där yrkeschaufförer berättar om problem inom branschen, bland annat skärpta krav och orättvis konkurrens. Artikeln lästes 15 089 gånger.

5. Den nya Kvarkenfärjan kom till sist

Leveransen av den nya Kvarkenfärjan Aurora Botnia blev uppskjuten en gång. Och en gång till. Och en gång till.

Men i slutet av augusti kom den äntligen fram till Vasa, vilket firades med pompa och ståt. Yle Österbotten och Yle Pohjanmaa sände live från ceremonin och fick också följa med på jungfrufärden.

Artikeln om när färjan anlände till Vasa lästes 15 288 gånger. Den tvåspråkiga sändningen på Arenan har 83 988 visningar.

4. Präst i Pedersöre vill inte samarbeta med kvinnor

I slutet av oktober meddelade församlingspastorn Dennis Svenfelt i Pedersöre att han inte längre kan tänka sig att samarbeta med kvinnor i prästämbetet. Saken blev aktuell i och med att Mia Anderssén-Löf valdes till ny kyrkoherde i församlingen.

Borgå stifts biskop Bo-Göran Åstrand konstaterade att det blir svårt att verka som präst i den lutherska kyrkan om man inte kan samarbeta med alla. Domkapitlet avbröt Svenfelts förordnande följande vecka.

Artikeln lästes 18 105 gånger och fick många kommentarer. Den hade också den längsta sammanlagda lästiden, närmare 800 timmar.

3. Snöskotrar kör olovligt i Kronoby

I februari skrev vi om bonden Thomas Andtbacka i Kronoby som blev förargad när hundratals snöskotrar började köra olovligt över hans mark. Det visade sig att ett skoterspår som gick över Andtbackas åkrar fanns utmärkt på sajten Kelkkareitit.fi, trots att ingen hade frågat honom om lov.

Artikeln lästes 19 832 gånger och fick även en hel del kommentarer.

2. Så här bygger du en myggfälla

Myggor är en årlig plåga, och finns det ett sätt att bli av med dem är det självskrivet att det intresserar många.

Biologen Niclas Fritzén i Sundom hade ovanligt mycket mygg i somras, och de besvärade också hans kaniner. Med lite hjälp från Youtube byggde Frantzén en myggfälla av en bordsfläkt och lite myggnät.

Uppenbarligen var han inte ensam om sitt problem. Artikeln klickades på hela 20 294 gånger.

1. Skolbuss krockar med tåg i Kaskö

Plankorsningar har varit på tapeten i flera repriser under året, bland annat här, här och här.

Allra mest engagerade ämnet ändå i början av oktober när en skolbuss kolliderade med ett servicetåg i Kaskö. Busschauffören och sju elever fördes till sjukhus och hälsovårdscentral för vård. Två personer fick allvarligare skador, men inte livshotande.

Vid kollisionen var tågets hastighet 35 kilometer i timmen och bussens hastighet 18 kilometer i timmen. Olyckan utreds av polisen som grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Artikeln lästes 21 302 gånger, flest av alla under året.

Eller nej, inte riktigt. Det fanns faktiskt en artikel som lockade ännu fler läsare.

I början av 2021 kom vaccinationerna mot covid-19 i gång ordentligt, och i samband med att Mellersta Österbottens vårdsamkommun Soite började ge den andra dosen vaccin till sin personal sa infektionsöverläkare Marko Rahkonen till Yle Kokkola att man får räkna med en del sjukledigheter på grund av biverkningar som till exempel feber.

Yle Österbottens översättning av artikeln blev klickad på hela 42 629 gånger. Artikeln är visserligen inte vår egen, men värd att nämna i sammanhanget.

Nu återstår bara att tacka alla läsare för det gångna året och hoppas på ett 2022 med betydligt färre coronanyheter.

Gott nytt år!

Diskussion om artikeln