Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Dinamo Minsk kräver straff efter nationalsångsfadäsen i Helsingfors – här är dj:ns förklaring: "Greps av panik"

Uppdaterad 23.12.2021 20:26.
Dinamo Minsk-spelare lyssnar på nationalsången och Amanda Harkimo.
Bildtext Dinamo Minsk-spelarna fick inte höra den belarusiska nationalsången i Helsingforsarenan. Det ber Amanda Harkimo om ursäkt för.
Bild: All Over Press, Tomi Hänninen, collage: Yle

Ett enormt misstag, säger Helsingforsarenans dj Amanda Harkimo i en offentlig ursäkt på Jokerits webbplats. Dinamo Minsk kräver samtidigt att KHL säger sitt om fallet.

Nej, det här lät inte rätt.

Speakern hade bett publiken ställa sig i Helsingforsarenan och efter några tysta minuter började något som presenterades som Belarus nationalsång ljuda i hallen.

Men det var inte Belarus nationalsång, insåg gästande Dinamo Minsk direkt.

Jokerit bad omgående om ursäkt på Twitter. Efter matchen publicerade klubben dessutom en ursäkt på både finska, engelska och ryska på sin webbplats.

Där berättar Amanda Harkimo, dj i Helsingforsarenan, om vad som riktigt hände:

– För det mesta spelar vi mot ryska lag och jag hade förberett mig på att sätta igång den ryska nationalsången. Men jag insåg att det var ett belarusiskt lag först då jag skulle sätta igång den.

– Jag greps av panik och letade frenetiskt efter rätt sång på min dator. Jag sökte på "BEL", på "Vitryssland", men hittade inte. Efter att ha lagt till "Belarus" och "anthem" som sökord dök det upp ett alternativ, som jag la igång.

Inget politiskt ställningstagande

Det var önationen Palaus nationalsång Belau rekid som hon spelade upp, uppger Ilta-Sanomat och MTV.

– Jag har spelat upp den belarusiska så många gånger, men nu hittade jag inte den och kan inte förstå hur det gick så här. Jag är oerhört ledsen. Jag panikerade och gjorde ett misstag, säger Harkimo.

Då matchen började protesterade Jokerits supportrar mot regimen i Belarus genom att vara tysta matchens första tio minuter. Många frågade sig efteråt om nationalsångsincidenten också varit ett politiskt ställningstagande.

Det skjuter Harkimo ner.

– Jag skulle aldrig blanda politik och idrott. Jag gjorde det här misstaget, ingen annan. Jag ber om ursäkt av alla spelare, anhängare och personal i Dinamo Minsk.

KHL utreder

Dinamo Minsk var väntat nog mindre nöjda med missen. På det belarusiska hockeyförbundets webbplats säger Dinamo-chefen Sergej Susjko att det var "respektlöst" av Jokerit.

– Inte bara mot vårt lag eller vår organisation utan mot hela landet. Dessa incidenter är absolut inte tillåtna på idrottsevenemang, säger Susjko.

– Jag är säker på att KHL inte kommer att ignorera detta, tillägger han.

KHL:s presstjänst konstaterar för nyhetsbyrån Tass att Jokerit bröt mot ligans regler. Ligan kommer att utreda ärendet och "fatta ett beslut i enlighet med KHL:s disciplinära bestämmelser".

Varken Tass eller det belarusiska förbundet nämner anhängarnas protest i sin rapportering.

Senare på söndagskvällen rapporterade Tass att Jokerit får böta 100 000 rubel. Summan motsvarar cirka 1 200 euro.

Artikeln uppdaterad med uppgifterna om böterna klockan 20.25.