Plastgranen är inte plastavfall – jul- och nyårsavfall kan vara svåra att pricka i rätt sopkärl
Specialprodukter som dyker upp under julen och nyåret kan ibland vara knepiga att sortera rätt. Här kommer några tips på hur du ska tänka gällande sopsorteringen i jul.
Över lag är många rätt bra på att sortera hushållsavfall, men enligt miljörådgivare Mikaela Sundqvist vid Sydvästra Finlands avfallsservice kan man alltid bli bättre på att sortera sopor.
– Särskilt bioavfall är något som många skulle kunna bli bättre på att sortera. Många lägger bioavfall i brännbart avfall, säger hon.
Sundqvist påminner om att man ska tänka på att inte slänga ätbar mat som blivit över efter julmiddagen. Ifall man inte längre har lust att äta julmat kan man använda det som blivit över för att göra andra maträtter.
– På nätet finns det massvis med recept och tips på vad man kan göra av julmat som blivit över. Exempelvis kan man använda julskinkan som pizzafyllning, eller så kan man göra fisksoppa på laxen, tipsar hon.
Stekfett från julskinkan hör inte hemma i avloppet
På flera julbord står den traditionella julskinkan, och ifall man tillagar julskinka är det också skäl att veta hur man gör sig av med stekfettet, eftersom det inte får spolas ner i handfatet.
– Det allra viktigaste att tänka på gällande flytande fetter som exempelvis skinkfettet eller frityrolja om man steker munkar, är att de inte hör hemma i avloppssystemet. Ifall man spolar ner fetterna blir det problem i vattenledningarna och för avloppsreningsverket.
Flytande fetter ska hällas i en kartong eller en plastförpackning som ska slutas tätt, och sedan läggas i brännbart avfall.
Fasta fetter kan man däremot lägga i bioavfall. Små mängder flytande fetter som exempelvis blivit kvar i stekpannan kan man torka upp med hjälp av hushållspapper, och sedan lägga det i kärlet för bioavfall.
Stekfett återvinns till förnybar biodiesel
Sedan några år tillbaka har man börjat ta tillvara på stekfettet med hjälp av en kampanj som kallas "Skinktricket", på finska känd som Kinkkutemppu.
Stekfett från julskinka ger diesel för resa fyra varv runt jorden
10 000 liter diesel förädlas fram ur stekfettet.
Kampanjen pågår kring jul och avsikten är att samla in stekfett från julskinkor runtom i landet som i sin tur återvinns till förnybar biodiesel.
Insamlingsplatser för stekfett hittas på Skinktrickets webbplats. Insamlingen pågår fram till den 7 januari.
Lämna inte avfall bredvid sopkärlen ifall det är fullt
Vid Sydvästra Finlands avfallsservice syns julfirandet främst vid sorteringsplatserna. Kartonginsamlingen fylls i snabb takt i och med att julklappar ofta är inslagna i kartongförpackningar och många julklappar köps på nätet.
– Vid de sorteringsplatser där det är avgiftsfritt att lämna förpackningsmaterial, lämnas ofta avfall utanför sopkärlen ifall kärlen är fulla. Det är jätteviktigt att man inte lämnar sopor utanför kärlen, istället ska man komma tillbaka om några dagar eller åka till en annan plats för att sortera.
Ifall kartongavfall lämnas utanför sopkärlen sprider sig avfallet i naturen med vinden.
– Och då en person lämnar avfall utanför kärlen, gör andra på samma vis. Det blir en slags kedjeeffekt.
För att undvika att kartonginsamlingen blir överfull så snabbt är det viktigt att man pressar ihop kartongförpackningarna, på så vis får en större mängd avfall plats i sopkärlen.
Paketpapper får absolut inte läggas i pappersinsamlingen
Då alla julklappar är öppnade samlas ofta stora mängder paketpapper på hög. Trots att det heter papper får paketpapper absolut inte läggas i pappersinsamlingen, utan ska sorteras som brännbart avfall.
Det beror på att paketpappret ofta innehåller väldigt mycket tryckfärger och andra saker som stör pappersåtervinningen.
– Man får gärna spara dem och återvinna dem till nästa år, då sparar man också på naturresurser, tipsar Sundqvist.
Hur man sorterar julpynt beror till stor del på vilket material de består av. Ifall ett julpynt består av flera olika material ska man sortera det enligt materialets vikt.
– Ifall metallen står för över hälften av produktens vikt ska det sorteras som metallavfall.
Om vikten till största del är plast ska julpyntet sorteras som brännbart avfall.
Ifall elektroniska saker går sönder ska de sorteras som elektronikavfall och föras till avfallsservicens sorteringsstationer eller andra punkter där man samlar in elektronikavfall.
– Det är alltid avgiftsfritt att lämna in elektronikavfall till avfallsservicen då det är frågan konsumentprodukter. Kunden betalar för återvinningen då personen köper elektronikvaran.
Plastgranen ska läggas i metallinsamlingen
Julgranen kan man göra sig av med på flera olika sätt. I mån av möjlighet kan man också göra sig av med granen själv genom att hugga vedklabbar av den.
Om inte så ska man föra granen till någon av sorteringsstationerna eller avfallscentralen. Där tas granen emot avgiftsfritt som kvist- eller risavfall.
En del husbolag arrangerar egna graninsamlingar.
Ifall granen däremot är gjord av plast ska den läggas i metallinsamlingen. Det beror på att plastgranen huvudsakligen består av metall och inte plast.
– Det händer att folk lägger plastgranen i plastinsamlingen eftersom namnet på produkten kan upplevas lite missvisande.
Plastgranen ska däremot inte läggas i husbolagets metallkärl eftersom det leder till att metallkärlet blir överfullt direkt. Istället ska den föras till en sorteringsstation.
Elektroniska granar klassas som elektronikavfall.
Var noggrann då du sorterar avfyrade nyårsraketer och tomtebloss
Då man sorterar avfyrade fyrverkeripjäser och tomtebloss är det viktigt att de slocknat och att de är nerkylda, eftersom det annars kan orsaka brandfara.
Tomtebloss ska placeras i metallinsamlingen och avfyrade fyrverkeripjäser sorteras i brännbart avfall.
Fyrverkeripjäser som inte avfyrats ska i första hand returneras till försäljaren. Ifall det inte är möjligt att returnera dem ska man rådfråga polisen om hur man ska gå tillväga.
Här kan du läsa mer om hur julens och nyårets avfall ska sorteras.