Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Strängare restriktioner i Nyland: Allmänna sammankomster inomhus förbjuds – simhallar, gym och hobbylokaler måste stänga

Uppdaterad 23.12.2021 16:08.
I förgrunden syns vikter på ett gym, i bakgrunden en kvinna som springer på en löpmatta.
Bildtext Bland annat gym, idrottshallar och annan hobbyverksamhet inomhus måste hålla stängt i två veckor från och med nästa tisdag.
Bild: Alamy / All Over Press

Södra Finlands regionförvaltningsverk inför strängare restriktioner i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt på grund av det allt dystrare coronaläget.

De nya restriktionerna innebär att alla evenemang och allmänna sammankomster inomhus förbjuds i tre veckor, från den 28 december till den 17 januari.

Regionförvaltningsverket har också tagit beslut om att stänga allmänna lokaler från den 28 december till den 10 januari.

Det betyder att bland annat idrottshallar, simhallar, gym och allmänna bastur måste stänga, liksom inomhuslekparker, dans- kör- och andra hobbylokaler. Beslutet gäller också allmänna lokaler i köpcentrum, med undantag av butiker och serviceställen.

De nya restriktionerna kan inte kringgås med covidintyg.

Hobbyverksamhet för personer under 18 år tillåten

Beslutet gäller inte professionell idrott, privat- eller familjetillställningar eller hobbyverksamhet för barn födda år 2004 eller yngre.

Restriktionerna gäller heller inte lagstadgad verksamhet såsom medicinsk rehabilitering.

"I det här allvarliga coronaläget ser vi att det är nödvändigt att införa mycket strikta restriktioner så att vi kan säkerställa hälso- och sjukvårdens bärkraft. Genom att bromsa upp epidemin strävar vi också efter att köpa mer tid för att öka vaccinskyddet och vaccinationstäckningen", säger överinspektör Oona Mölsä vid Södra Finlands regionförvaltningsverk, i ett pressmeddelande.