Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Jultrafiken fortsätter – torsdagen förlöpte lugnt i Nyland

Stefan Eriksson står vid en av Automobilförbundets gula bilar.
Bildtext Stefan Eriksson har redan i över femtio års tid hjälpt bilister som fått problem med bilen under julhelgen.
Bild: Hanna Othman / Yle

Jultrafiken kom långsamt igång under torsdagen (23.12), som i förväg antogs bli den livligaste dagen på vägarna.

Trots att det kommit snö på många håll i Nyland natten mellan onsdag och torsdag påverkade det inte väglaget märkbart. På de stora lederna hade snön redan hunnit smälta till torsdagseftermiddagen.

– Jag tror inte det blir köer på vägarna på samma sätt som före coronapandemin. Jag tycker mig ha märkt mera trafik redan under veckan, alla åker inte iväg samtidigt i år. Dessutom finns det de som bara stannar hemma och inte åker någonstans, säger vägserviceman Stefan Ekström.

Bilar på Borgå motorväg vid Sibbovikens avtag, det är vinter.
Bildtext Trafiken på väg 7 vid avtaget till Sibboviken torsdag klockan 16.15. Fler bilar på väg österut än in mot Helsingfors.
Bild: Hanna Othman / Yle

Han är en av de frivilliga som ställer upp i Automobilförbundets kampanj Operation Snöflingan. Ifall du får punktering eller bensinen tar slut kan du ringa Snöflingans nummer för att få hjälp.

– Första samtalet kom redan 14-tiden idag. Då var det ett batteri som var tomt och jag fick hjälpa med att ge ström, säger Ekström som jourar i huvudstadsregionen.

Stefan Eriksson står vid en gul bil.
Bildtext Stefan Eriksson rycker ut då det blir trubbel med bilen.
Bild: Hanna Othman / Yle

Ekström har jobbat som frivillig på vägarna redan i femtio år, och har en del goda råd som han gärna delar med sig till trafikanterna.

– Se till att ni har tillräckligt med bensin i bilen och en varm filt. Ifall ni måste sitta och vänta på hjälp på sidan av vägen en längre stund kan det bli väldigt kallt.

Mera snö är att vänta natten till julafton och samtidigt lägre temperaturer under julafton. Kölden förväntas speciellt gå åt bilbatterierna. Jultrafiken förväntas vara livlig också på julafton.