Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tidigare polis dömdes för dråp av Daunte Wright i Minneapolis

Anhöriga och vänner till Daunte Wright som sköts ihjäl av en polis reagerar på den fällande domen mot polisen vid en domstol i Minneapolis.
Bildtext Anhöriga och vänner till Daunte Wright som sköts ihjäl av en polis reagerar på den fällande domen mot polisen vid en domstol i Minneapolis.
Bild: Lehtikuva

En jury i delstaten Minnesota har dömt den tidigare polisen Kimberly Potter för dråp i fallet där hon sköt ihjäl den 20-åriga svarta mannen Daunte Wright under en trafikkontroll.

Hon dömdes för dråp av första och andra graden av juryn, av vilka de flesta, liksom Potter, är vita.

Straffet för dråp av första graden är upp till sju år, men åklagarna hänvisar till försvårande omständigheter och strävar efter ett längre straff för Potter. Därmed kan straffet bli upp till 15 års fängelse.

De försvårande omständigheterna handlar bland annat om att Potter ska ha utsatt sina poliskolleger för fara.

Protester blossade upp i staden Minneapolis efter dödsskjutningen den 11 april 2021.

Både åklagarsidan och försvaret ansåg att Potter av misstag drog fel vapen, det vill säga pistol i stället för elchockvapen, en så kallad taser. Potter ropade ordet “taser” flera gånger innan hon sköt det dödliga skottet som träffade Wright i bröstet.

Händelsen spelades in av flera kameror.

Åklagarna hävdade att Potters 26 år som polis innebar att det dödliga misstaget var oförsvarligt. De sa att hon ignorerade sin utbildning som månaderna innan händelsen inkluderade kurser om elchockvapen av typen taser.

Potters försvarsadvokater försökte skylla på Wright för att han motsatte sig polisen, vilket enligt dem orsakade en farlig situation.

Dödsskjutningen av Daunte Wright inträffade samtidigt som den senare morddömda tidigare polisen Derek Chauvin var i domstol åtalad för att ha mördat George Floyd i Minneapolis.

Källor: Reuters, AP