Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Julfreden utlystes i Åbo utan publik också i år

Uppdaterad 24.12.2021 12:10.
Julfreden utlyses i Åbo - Spela upp på Arenan

Julfreden utlystes i Åbo som traditionen bjuder, men också i år fick åboborna följa med den över 700 år gamla traditionen hemifrån.

Coronaläget har försämrats i snabb takt i Egentliga Finland, precis som i många andra delar av landet. Strax innan jul förbjöds publikevenemang tillfälligt, både inomhus och utomhus.

Det blev alltså ingen publik på Gamla Stortorget i Åbo. I stället kunde man följa med det hemifrån på distans, precis som i fjol.

Det är Åbo stads protokollchef Mika Akkanen som utlyste julfreden, för nionde gången i rad.

– Jag tror att vi alla förstår hur viktigt det är med säkra arrangemang också den här julen. Vi litar på att nästa år kunna samlas på Gamla Stortorget. Jag hoppas innerligt att vi lyckats vinna över coronaviruset tills dess, att människor kan samlas och att vi får lite snö på marken också då.

Att sända utlysningen av julfreden hör till Yles äldsta traditioner. I år kan du som tidigare följa med den på Radio Vega, på tv (Yle tv1) och här på webben.

Julfred har utlysts i över 700 år

Utlysningen av julfreden i Åbo har fortlevt nästan utan avbrott sedan 1300-talet. Julfreden har utlysts från Brinkalas balkong sedan år 1886. Texten som läses nuförtiden är från år 1903.

Julfreden utlystes inte år 1939 på grund av fara för bombningar, och inte heller år 1917 på grund av milisstrejken. Så vitt man vet utlystes julfreden inte under stora ofreden 1712–1721, och sannolikt inte heller under åren 1809–1815.

Julfreden utlyses på finska och på svenska och har sänts på radio sedan år 1935. Televiseringarna i Finland inleddes år 1983, och sedan 1986 har utlysningen av julfreden även sänts till Sverige. Numera kan man på internet följa med utlysningen som direktsändning över hela världen.