Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Polisen har behövts i hemmen den här coronajulen – folk har bråkat och festat ljudligt

En polis som håller på att klä på sig uniformen.
Bildtext Polisen har behövts i många hem under julfirandet.
Bild: Sami Takkinen / Yle

Julfirandet har mestadels förlöpt lugnt så här långt, säger polisen. Coronarestriktionerna har märkts på att polisen har behövts i hemmen oftare än under tidigare jular.

Polisen har den här julen tillkallats till privatbostäder och andra privattillställningar oftare än under normala förhållanden. På grund av coronarestriktioner har det enligt polisen varit lugnare än vanligt på allmänna platser under julaftonen och julnatten.

Förutom för bråk och våld i hemmen har polisen tillkallats för att folk har festat för högljutt eller betett sig störande på allmän plats.

Polisen har som vanligt också hållit utkik efter alkohol- eller narkotikapåverkade bilister, meddelar polisinrättningarna runt om i landet.

Västra Nylands polisinrättning skriver på Twitter att rattfyllerister och ljudliga tillställningar sysselsatt poliser. Polisen säger sig hoppas att firandet fortsätter i lugnare tecken.

I Västra Nyland gjorde polisen cirka 40 hembesök under kvällen och natten – totalt kom det in cirka 150 larm till polisen.

Lugnt i Helsingfors, besvärliga uppdrag i Östra Nyland

I huvudstadsregionen såsom i andra regioner som befinner sig i spridningsfasen togs nya restaurangrestriktior i bruk under julaftonen. Det betyder att utskänkningsställena måste stänga senast klockan 22 och festandet förflyttas till privata ställen.

Helsingforspolisen betecknar kvällen och natten som mycket lugna. Det har varit stillsamt i centrum och polisen har främst tillkallats till bostadsområden.

Östra Nylands polisinrättning uppger att man haft fullt upp även om uppdragen i förhållande till invånarantalet inte varit ovanligt många. Antalsmässigt har polisen inte haft fler uppdrag än under normala veckoslut men många av uppdragen har krävt flera polispatrullers närvaro.

Det har handlat om bråk och misshandel på privata tillställningar och klagomål om för höga ljudnivåer.

Polisen i Östra Nyland har också ingripit i flera fall av rattfylleri och äventyrande av trafiksäkerheten.