Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tiotals döda i tre båtolyckor på tre dagar i Grekland – migranterna kommer allt längre in i Egeiska havet

Från 2021
Människor på flykt har skuffats ut till Egeiska havet av grekisk kustbevakning.
Bildtext UNHCR befarar att över 2 500 människor har omkommit i år då de har försökt ta sig sjövägen till Europa.
Bild: Erdem Sahin / EPA

Tre båtar med migranter ombord har förlist i Egeiska havet under de tre senaste dagarna. Olyckorna har krävt minst 30 offer medan den grekiska kustbevakningen har räddat över 150 människor, bland dem tiotals barn.

De turkiska människosmugglarnas verksamhet i de grekiska vattnen har ökat betydligt under de senaste månaderna, uppger både Grekland och FN:s flyktingkommissariat UNHCR. Samtidigt har också antalet offer ökat då migranter försöker ta sig över havet i små, osäkra gummibåtar.

Den grekiska kustbevakningen har varit fullt sysselsatt under de senaste dagarna med att rädda migranter i sjönöd och att finna överlevande efter havererade båtar.

Den värsta olyckan inträffade i onsdags i ögruppen Kykladerna då en gummibåt med upp till 50 migranter ombord kapsejsade utanför ön Folegandros mellan öarna Paros och Santorini.

Smugglare tränger ihop bedrövade människor utan flytvästar på osäkra gummibåtar

Greklands sjöfartsminister

Den grekiska kustbevakningen räddade 13 personer, men tiotals saknas fortfarande och befaras ha drunknat.

På fredag kväll räddades 63 personer från en kapsejsad båt utanför Paros, där man senare påträffade 16 kroppar.

Några timmar tidigare hade man hittat 11 kroppar efter att en båt körde på grund och sjönk på torsdag kväll norr om ön Antikythera. 90 personer som lyckades ta sig i land på ön plockades upp av räddningsarbetare.

Det ovanliga med de senaste olyckorna är hur långt migrantbåtarna kom i Egeiska havet innan de förliste.

Turkiska kustbevakare räddar migrantfamilj som försökte ta sig över Egeiska havet till Grekland i en gummibåt.
Bildtext Turkiska kustbevakare räddade en migrantfamilj som försökte ta sig över Egeiska havet till Grekland.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Människosmugglare allt mer aktiva

UNHCR befarar att olyckan utanför Folegrandos kan vara årets värsta i Grekland, som i år har tagit emot 8 500 migranter. De flesta har kommit via land från Turkiet, men många prövar också sin lycka via rutten genom Egeiska havet.

UNHCR befarar att över 2 500 människor har dött i år, då de har försökt ta sig sjövägen till Europa.

– Dessa olyckor är en smärtsam påminnelse om att folk fortsätter att ta sig på farliga färder i hopp om att nå säkerhet, säger Adriano Silvestri som arbetar för UNHCR i Grekland.

Grekiska myndigheter får sällan tag på människosmugglare som till högt pris säljer platser på små gummibåtar, som har nått allt längre in i den grekiska övärlden.

Den här veckan fick man i alla fall fast tre misstänkta smugglare som försökte fly till fots då deras båt stoppades och togs i land av grekiska kustbevakare.

Greklands sjöfartsminister Giannis Plakiotakis säger att största delen av skulden för alla dödsfall och olyckor kan läggas på människosmugglare.

– Dessa smugglare som inte bryr sig om människoliv har blivit allt mer aktiva. De tränger ihop tiotals bedrövade människor utan flytvästar, på båtar som inte är ens minimalt sjösäkra, säger Plakiotakis.

Han anklagar samtidigt Turkiet för att det inte ingriper mot smugglarna som får arbeta fritt på den turkiska Medelhavskusten.