Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vulkanutbrottet på La Palma är officiellt över – dyr och långvarig återuppbyggnad kvarstår

Från 2021
Lava på ön La Palma
Bildtext Hus i Las Manchas, La Palma 14.12.2021.
Bild: LEHTIKUVA / AFP Jorge Guerrero

Det omfattande vulkanutbrottet på La Palma är nu officiellt över, meddelar spanska myndigheter. Tusentals byggnader förstördes av lavan och många människor har förlorat sina hem.

Vulkanutbrottet pågick i cirka tre månader. Den seismiska aktiviteten slutade för tolv dagar sedan.

På kvällen den 14 december tystnade vulkanen Cumbre Vieja efter att ha varit aktiv i 85 dagar och 8 timmar.

Vulkanutbrottet och jordskalven var de första på La Palma sedan 1971. Ett så här långvarigt utbrott har inte tidigare noterats på ön.

Cirka 3 000 byggnader förstördes då vulkanen vräkte ur sig lava, stenar och aska över bostadshus, kyrkor, skolor, hälsocenter, bevattningssystem, vinodlingar och bananplantager.

Återhämtningen beräknas ta flera år

En stor återhämtningsoperation har inletts. Utöver reparering av de skador som lavan har förorsakat måste dessutom stora mängder aska avlägsnas från byggnader och vägar.

Det kan dröja flera år innan områden som skadats av utbrottet är återställda Myndigheterna räknar med att kostnaderna för förödelsen på ön kan överstiga 900 miljoner euro. Ungefär 1 345 hem förstördes, i huvudsak på den västra sidan av La palma.

Trots materiell förödelse klarade sig alla med livet i behåll på La Palma.

Enligt myndigheternas beräkningar täcker lavan ett område på 1 219 hektar.

Lava från vulkanen Cumbre Vieja når havet, det ryker.
Bildtext Lavan från vulkanen Cumbre Vieja når havet. 30.9.2021.
Bild: STELLA Pictures / ddp

Över hälften av ön Palmas ekonomi är beroende av bananodling. Vägar blockerades av vulkanutbrottet, och en del odlingar kan nås enbart från havet.

Lavaströmmarna som rann ut i havet bildade två små nya halvöar – den ena cirka 44 hektar stor och den andra cirka fem hektar.

Svart lava närmar sig hus som börjat brinna.
Bildtext 29.9.2021.
Bild: Reuters

Av de 7 000 människor som snabbt måste evakueras har de flesta nu kunnat återvända till sina hem, men många av de hus som inte täckts av lava är ändå obeboeliga eftersom byggnaderna har skadats av aska.

Cumbre Viejan tulivuoresta purkautuva laava valuu alas rinnettä.
Bildtext 5.10.2021.
Bild: Marcos Moreno / AOP

Giftiga gaser sipprar fortfarande ut från vulkanen. Det kommer också att dröja en tid innan den heta lavan har svalnat helt.

La Palma är en ungefär 35 kilometer lång och 20 kilometer bred ö som hör till Kanarieöarna utanför Afrikas nordvästra kust. Det bor cirka 83 000 personer på ön.

Källor: Reuters, AP, AFP