Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Julens returtrafik som livligast i dag – varning för dåligt väglag i Egentliga Finland och Österbotten

Uppdaterad 26.12.2021 17:43.
Bilar står vid en korsning i rusningstrafik. Snö finns på marken.
Bildtext I dag kan det bli rusning på vägarna.
Bild: Esko Jämsä

Julens returtrafik väntas bli livligast i dag, på annandag jul. Samtidigt varnar Meteorologiska institutet för dåligt väglag i Egentliga Finland och i Österbotten.

Mest trafik väntas vid 12-tiden fram till klockan åtta i kväll. Livligast är trafiken mot stora städer.

– Det är normal returtrafik efter att många besökt släktingar och varit på landet, konstaterade vägtrafikcentralen Fintraffic på lördagen.

Trafiken kan ändå bli särskilt livlig i dag eftersom julhelgen i år infaller under en helg, vilket innebär att många tar sig hem under söndagen.

Det kan stundvis bildas köer i trafiken. Det gäller främst vägarna mot Helsingfors, alltså väg 1, väg 3 och väg 4.

– Riksväg 9 vid Tammerfors är ett sådant ställe där det kan bli rusning i trafiken som går från norr, säger Kirsi Salokanto på Fintraffic.

Vid klockan 13:30 på söndagseftermiddagen uppger Fintraffic att väglaget är dåligt på kring 80 procent av landets vägar, på strax under 20 procent är väglaget mycket dåligt.

Det väntas "normalt vinterväder" i dag på vägarna.

– På sina håll kan det vara halt på grund av kölden, enligt Salokanto.

Väglaget är dåligt i landskapen Egentliga Finland, Satakunta, Österbotten och Mellersta Österbotten, på grund av snöfall, uppvirvlande snö och hala, ojämna vägytor.

Här kan du följa med trafikläget.

Fortfarande kallt i hela landet

Det blev en vit jul i hela landet. De kraftiga snöfallen väntas ändå lugna sig till annandag jul, men varningar om dåligt väglag är i kraft fram till eftermiddag.

– Det går inte att lova att det blir uppehållsväder, men liknande snöfall blir det inte, enligt Meteorologiska institutets jourhavande meteorolog Eerik Saarikka.

Fortfarande är det minusgrader i hela landet. I dag blir det växlande molnighet och kan snöa i en del områden, framför allt på västkusten. Temperaturen rör sig mellan åtta och 20 minusgrader.

Källor: STT, Fintraffic