Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

BBC: Tusentals renar saknas i Lappland – spåras med bland annat helikopter

Från 2021
Tvä renar blickar ut över fjällen.
Bildtext Var är renarna?
Bild: MPR Matila Röhr Productions

Tusentals renar saknas i Lappland, rapporterar brittiska rundradiobolaget BBC. Finländska och svenska renskötare har svårigheter med att hitta de renar som har gett sig av för att hitta föda, efter att deras mat hamnat under is.

BBC rapporterade om renarna i går, 25.12.

Det handlar om att ett istäcke har bildats över den lav renarna äter, till följd av att den första snön smultit eller för att det regnat. Då temperaturen sedan sjunkit har den smultna snön frusit till ett hårt skal.

"Renarna klarar inte av att gräva upp laven eftersom isen är så hård, och därför har de gett sig av för att hitta områden där det bara finns snö", säger Jouko Kumpula på Naturresursinstitutet till BBC.

Enligt Kumpula kan renarna äta lav som hamnat under snön utan problem.

Renarna har i vissa fall vandrat iväg hundra kilometer söderut i hopp om isfri lav.

Renarna har spårats med helikopter

Vissa renskötare har rentav spårat renarna med helikopter. En del av renarna är försedda med GPS-halsband, men de fungerar inte alltid.

Tomas Seva som är renskötare i nordöstra Sverige berättar att man letat efter dem dag som natt.

"Vi kör timme efter timme för att hitta våra renar och valla dem hemåt, men det har varit mycket svårt under dessa vintriga omständigheter", säger Seva till BBC.

"Vi använder oss också av helikopter, vilket är mycket ovanligt och väldigt dyrt", fortsätter han.

Ungefär 8 000 renar har gett sig av från Sevas hemby och grannbyn för att leta efter mat under de senaste dagarna, berättar han. Många av dem har vandrat en ovanligt lång väg.

"Våra renar har som längst gått omkring hundra kilometer från vårt område", berättar Vili Kurki i intervjun med BBC. Han bor i Muonio.

Renarna har inte bara vandrat åt ett håll, enligt Kurki har renarna setts ta sig också från söder till norr.

Dåliga betesvintrar blir allt vanligare

Kumpula på Naturresursinstitutet berättar att omständigheterna på betesmarkerna var svåra också för två år sedan.

"Vanligen upplever vi sådana här vintrar en gång per trettio år, men nu ser det ut som att det blir allt vanligare på grund av klimatförändringen".

En del renskötare har börjat ge tilläggsföda till sina renar, så att de inte ska vandra iväg långa vägar för att hitta mat.

MTV Uutiset var först i Finland med nyheten.

Källa: STT