Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fredspristagaren och ärkebiskopen Desmond Tutu är död – omvärlden sörjer: "En extraordinär människa, vi är bättre för att han var här"

Från 2021
Uppdaterad 26.12.2021 11:36.
Desmond Tutu.
Bildtext Desmond Tutu somnade in under söndagsmorgonen i sitt hem i Kapstaden.
Bild: Lehtikuva

Sydafrikas tidigare ärkebiskop, antiapartheidaktivisten och nobelpristagaren Desmond Tutu är död. Han blev 90 år gammal.

"Ärkebiskop emeritus Desmond Tutus bortgång är ännu ett kapitel av sorg i vår nations farväl till en generation av enastående sydafrikaner som har lämnat efter sig ett befriat Sydafrika", säger president Cyril Ramaphosa i ett uttalande.

Desmond Tutu beskrivs som Sydafrikas, eller regnbågsnationen - som han själv kallade landet, moralkompass. Han drog sig aldrig för att tala om det han ansåg vara rätt till makthavare, oavsett tro eller färg.

Han myntade begreppet regnbågsnationen för att beskriva tiden efter apartheidpolitiken, alltså från år 1994 framåt, och det användes under Nelson Mandelas tid som president för att prata om mångkultur.

Desmond Tutu var en patriot utan dess like: En principfast och pragmatisk ledare

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa

Utöver Tutus arbete för mänskliga rättigheter och antirasism, arbetade han också bland annat för homosexuellas rättigheter inom sin kyrka, och pekade ut politiker inom landets styrande parti ANC för korruption. Hans kampanjer var ofta ovälkomna bland makthavarna.

Tutu hade ändå alltid nära till skratt och inte sällan drog han skämt, ofta på sin egen bekostnad.

Han beskrivs som en outtröttlig aktivist, som tilldelades Nobels fredspris år 1984 för sin kamp mot apartheidregimen i Sydafrika.

Desmond Tutu.
Bildtext Desmond Tutu - en förebild för många.
Bild: Nic Bothma / EPA

"Vi är bättre för att han var här"

Nyheten om Desmond Tutus död väcker reaktioner världen över. Det sammantagna budskapet är att Tutu var en ledare utan dess like.

"Desmond Tutu var en patriot utan dess like: En principfast och pragmatisk ledare som gav mening åt den bibliska läran om att tro utan gärningar är död," säger president Ramaphosa.

"Hans bidrag till arbetet mot orättvisa – lokalt och globalt – går endast att likställa med djupet av hans tankar om att skapa en framtid av frihet för samhällen. Han var en extraordinär människa. En tänkare. En ledare. En herde", kommenterar Nelson Mandelas stiftelse.

Han bidrog till att skapa en bättre värld genom sitt arbete

Marthin Luther Kings dotter Bernice King säger sig vara ledsen över nyheten.

– Jag är ledsen över att höra att den vise mannen, människorättsledaren och den mäktiga pilgrimen på jorden är död ... Vi är bättre för att han var här, kommenterar hon Tutus död.

Norges utrikesminister Anniken Huitfeldt minns Tutu som den kämpe han var för mänskliga rättigheter.

– Desmond Tutu kombinerade kampen mot apartheid med sitt viktiga arbete med att förena människor. Han bidrog till att skapa en bättre värld genom sitt arbete mot segregationspolitiken och som äldre blev han även en ledare i kampen för homosexuellas rättigheter, säger hon.

Desmond Tutu.
Bildtext Många minns Desmond Tutu för hans kännspaka skratt.
Bild: Nic Borhma / EPA

Diagnostiserades med cancer i slutet av 90-talet

Den tidigare ärkebiskopen drog sig tillbaka från offentligheten för elva år sedan, på sin 79-årsdag.

Tutu diagnostiserades med prostatacancer i slutet av 1990-talet, och har vårdats på sjukhus ett flertal gånger för infektioner relaterade till sjukdomen under de senaste åren.

– Slutligen somnade han fridfullt in på vårdhemmet Oasis Frail Care Centre i Kapstaden i morse, sa en talesperson å hans familjs vägnar.

Någon exakt dödsorsak gavs inte.

Desmond Tutu och Nelson Mandela.
Bildtext Desmond Tutu och Nelson Mandela i februari 1990.
Bild: AOP

Tutu om att rösta i Sydafrikas första demokratiska val: "Som att bli förälskad"

Desmond Tutu föddes i Sydafrika år 1931. Han arbetade till en början som lärare, men började senare studera teologi och blev sedan sen första svarta anglikanska ärkebiskopen i Kapstaden och Johannesburg.

"Som att bli förälskad", så beskrev Desmond Tutu hur det kändes att rösta i Sydafrikas första demokratiska val år 1994. I det valet valdes Nelson Mandela till landets första svarta president. Mandela utsåg Tutu till ordförande i Sannings- och försoningskommissionen TRC.

Tutu var i egenskap av ärkebiskop för den anglikanska kyrkan i Sydafrika en av de ledande personerna i kampen mot apartheid, och han ledde också sannings- och försoningskommission som utredde brott under apartheidregimen och som erbjöd amnesti för dem som erkände brott.

Desmond Tutu har tilldelats flera utmärkelser utöver Nobels fredspris. Han har exempelvis tilldelats Pacem in Terris-priset, Gandhis fredspris och Biskop John T. Walkers pris för framstående humanitära insatser.

Källor: Reuters, AFP