Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Norska landslaget tvingar Ingvild Flugstad Østberg till en längre paus – missar OS: "Verkligen inte den julklapp jag hoppats på"

Från 2021
Ingvild Flugstad Östberg åker skidor.
Bildtext Ingvild Flugstad Østberg säsongsdebuterade i Ruka för en månad sedan. Då blev det en 33:e plats på 10 kilometer klassiskt.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Världscupvinnaren från 2019 är inte kvitt sina hälsoproblem. Ingvild Flugstad Østberg, som missade hela säsongen 2020–21, gjorde comeback för en månad sedan. Efter tre tävlingar väntar ett nytt uppehåll.

Det norska skidförbundet meddelar om beslutet i ett pressmeddelande.

– Det här är ett otroligt tufft besked att få, uppger Østberg.

Det blir inget Tour de Ski och inte heller något vinter-OS i februari.

– Det känns brutalt efter allt hårt jobb jag lagt ner och det faktum att det känts riktigt bra, skriver Østberg på Instagram.

– Det var verkligen inte den julklapp jag hoppats på.

Norskan har dragits med skade- och hälsoproblem under de senaste åren. Østberg missade hela säsongen 2020–21 och det hann gå hela 21 månader mellan världscuptävlingen i Lahtis i mars 2020 och världscuppremiären i Ruka i november 2021.

Resultat från i år

27 december i Ruka
33:e plats på 10 km klassiskt

4 december i Lillehammer
14:e plats i 10 km fristil

12 december i Davos

8:a i 10 km fristil

Den norska landslagsläkaren Øystein Andersen motiverar beslutet att låta Østberg vila.

– Hennes hälsa möjliggör tyvärr inte tävlande på touren.

– Som planerat har vi följt upp hennes hälsosituation efter de inledande tävlingarna. Hon orkar inte med programmet. Ingvild måste därför ta en längre tävlingspaus och det innebär att OS kommer för tidigt, säger Andersen i pressmeddelandet.

Det norska landslaget meddelar att även sprintspecialisten Maiken Caspersen Falla står över Tour de Ski. I Sverige har Jens Burman bestämt sig för att tacka nej till tävlingarna i Mellaneuropa.

Diskussion om artikeln