Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Israel har som mål att fördubbla antalet judiska bosättare på Golanhöjderna

FN:s fredsbevarare på Golanhöjderna vid den spända gränsen mellan Israel och Syrien
Bildtext FN:s fredsbevarare på Golanhöjderna vid den spända gränsen mellan Israel och Syrien.
Bild: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Israel skärper sitt grepp om det territorium som landet ockuperade i striderna med Syrien 1967. Israel ser Golanhöjderna som ett skydd.

Israels regering har meddelat att dess mål är att fördubbla antalet judiska bosättare på Golanhöjderna inom fem år.

Premiärminister Naftali Bennett hänvisade i dag till USA:s förra president Donald Trumps som år 2019 erkändes Israels suveränitet över Golan. Det finns inga tecken på att Trumps efterträdare Joe Biden skulle fatta ett motsatt beslut. USA:s utrikesminister Antony Blinken har också sagt att kontrollen över Golan har "verklig betydelse för Israels säkerhet".

Det har gjorts upp en omfattande bostads- och infrastrukturplan för området. Enligt en ritning som godkänts av regeringen kommer det att byggas cirka 7 300 bostäder i Katzrin, Israels främsta bosättning i området samt i mindre judiska samfund.

Enligt ett uttalande från Bennetts kansli är syftet att fördubbla antalet israeliska invånare i Golan under de kommande åren vilket betyder ett tillskott av ungefär 23 000 människor i området. Även två nya bosättningar planeras i Golan, och där ska det enligt planerna byggas 4 000 bostäder.

Israel erövrade Golanhöjderna i Mellanösternkriget 1967 och annekterade det 1 200 kvadratkilometer stora territoriet 1981, något som inte erkänts av det internationella samfundet. USA var det första landet som erkände Israels suveränitet över Golan medan resten av det internationella samfundet betraktar territoriet som ockuperat område.

Israel ser Golanhöjderna som ett skydd

Israel har länge hävdat att det strategiskt viktiga området är helt integrerat med Israel sedan det erövrades från Syrien – och att kontroll över den strategiska platån behövs som skydd mot Iran och dess allierade i Syrien.

Det bor cirka 50 000 människor på Golanhöjderna. Ungefär hälften av dem är judiska israeler och de övriga bor i drusiska arabiska byar som tidigare var en del av Syrien. En del av den drusiska befolkningen motsätter sig israelisk kontroll. Syrien kräver att den strategiska platån återbördas.

Den israeliska bosättningen i Golan är mindre än i de ockuperade områdena på Västbanken och i östra Jerusalem - områden som också erövrades under kriget 1967 och som palestinierna ser som delar av en palestinsk stat i framtiden.

I motsats till Västbanken, där många bosättare hänvisar till bibliska länkar till landet och varifrån tusentals personer pendlar till jobb i närliggande israeliska städer, erbjuder det mer avlägset belägna Golan begränsade sysselsättningsmöjligheter.

Källa: Reuters, AFP