Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Hotfullt läge vid coronavaccineringen i Åbo – den misstänkte publicerade hotmeddelande på meddelandetjänsten Telegram

Uppdaterad 28.12.2021 09:02.
vaccinering
Bild: Arash Matin / Yle

Polisen larmades till coronavaccineringen på Satakuntavägen i Åbo på söndagseftermiddagen där de grep en person. Personen hotade vårdpersonalen med allvarligt våld.

Polisinrättningen i Sydvästra Finland informerar om händelsen på Twitter.

Polisen ger ännu inte ut detaljerade uppgifter om händelseförloppet.

Personen misstänks för olaga hot och våldsamt motstånd mot tjänsteman. Brottsrubriceringen kan ännu komma att ändras.

Man planerar att förhöra mannen under måndagen. Enligt polisen kommer mera utförliga detaljer att klarna i samband med förhören.

Till STT säger polisen att sjukskötare betraktas som en tjänsteman då de utför vaccinationsuppgifter, och har därmed ett förstärkt rättskydd.

Hotfullt meddelande spreds på nätet

På måndagseftermiddagen berättade polisen att den misstänkte erkänt att han skrivit ett hotfullt meddelande som han publicerade på meddelandetjänsten Telegram. Meddelande har i sin tur spridits med hjälp av skärmdumpar på nätet. Hotmeddelandet skrevs för hand på en papperslapp.

På den handskrivna lappen kräver den misstänkte att vårdpersonalen ska anteckna i hans patientuppgifter att han fått coronavaccinet. Han hotar även med användning av pepparsprej och att sticka skötaren med en smutsig nål.

Också tidigare i november utspelade sig en hotfull situation vid vaccinmottagningen i Åbo, skriver tidningen Turun Sanomat. Då försökte en 40-årig man få vaccintid utan tidsbokning och anföll tre personer då han skulle avlägsna sig från platsen.

Artikeln uppdaterad 28.12.2021 klockan 9.02 med information om att den misstänkte skrev ett hotfullt meddelande som spreds på nätet.

Artikeln baserar sig på Poliisi otti kiinni Turussa koronarokotuspaikalla hoitajaa uhkailleen henkilön skriven av Eino Kossila, översättningen är gjord av Isabel Nordberg.