Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Coronaviruset i Österbotten 27.12–2.1

Från 2021
Uppdaterad 02.01.2022 11:55.
En sjukskötare jobbar i isoleringsrum för coronapatienter, fotograferad genom glasdörr.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Situationen med coronaviruset förändras hela tiden och samhället anpassas till den. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

Söndag 2.1 – 181 nya coronafall i Österbotten

Under det senaste dygnet har 181 nya coronafall konstaterats i Österbotten.

Under lördagen togs 265 nya coronatester. Incidenstalet ligger på 788 fall per 100 000 invånare.

Österbotten uppfyller alla kriterierna för områden med samhällsspridning.

Söndag 2.1 – 94 nya fall i Södra Österbotten

I Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt konstaterades 94 nya coronafall under lördagen.

För närvarande får elva personer sjukhusvård på grund av covid-19.

Incidenstalet ligger på 461 fall per 100 000 invånare.

Lördag 1.1 – 188 nya coronafall i Österbottens välfärdsområde

Under det senaste dygnet har 188 nya fall av coronasmitta konstaterats inom Österbottens välfärdsområde.

Under samma tid togs totalt 1061 prover. Incidensen ligger nu på 688 fall per 100 000 invånare.

Tre personer vårdas på Vasa centralsjukhus på grund av covid-19. Ingen av patienterna är i behov av intensivvård.

Lördag 1.1 – 89 nya fall i Södra Österbotten

Under det senaste dygnet har man konstaterat 89 nya fall av coronasmitta i Södra Österbottens sjukvårdsområde. Under fredagen togs 651 nya coronatester.

Åtta personer får sjukhusvård på grund av att de insjuknat i covid-19.

Incidensen ligger på 422 fall per 100 000 invånare.

Fredag 31.12 – Coronatest via webbtidsbokning i nyårshelgen i Korsholm

Vid Korsholms hälsovårdscentral ordnas coronatest 1–2.1.2022 via webbtidsbokning. Testningen är för kommuninvånarna inom samarbetsområdet Korsholm och Vörå, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Fredag 31.12 – Coronafall på Tallmo vårdcenter i Vörå

Fall av coronavirussmitta har konstaterats vid enheten Rosengården på Tallmo vårdcenter.

Hela den exponerade enheten är försatt i karantän och de boende vårdas i huvudsak i sina egna rum, skriver kommunen på sin hemsida. Besöksförbud har införts på Rosengården till och med den 9.1.2022.

Fredag 31.12 – 227 nya fall i Österbotten

I Vasa sjukvårdsdistrikt har 227 nya coronafall bekräftats under det senaste dygnet.

Siffran är nytt rekord, men chefsöverläkare Peter Nieminen är inte förvånad.

– Vi ser nu att omikronvarianten har tagit över, det är helt klart att det är så även om vi inte ännu fått svaret på de sekvenseringar som görs vid laboratorium.

Under gårdagen togs 824 tester.

Den nya rekordsiffran innebär samtidigt att incidensen stiger märkbart. Incidenstalet för de två senaste veckorna per 100 000 personer i distriktet landar nu på 591.

– Nästa vecka är jag illa rädd att vi får se ännu högre siffror. Det är mycket familjesmittor nu och omikron går nog nästan alltid genom så gott som hela familjen, säger Nieminen.

Fredag 31.12 – 165 nya coronafall i Södra Österbotten

Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt rapporterade 165 nya coronafall på fredagen. Incidensen fortsätter stiga och är nu 393,3.

Nio personer vårdas på sjukhus för covid-19 i distriktet. Under torsdagen togs 1082 coronatester.

Fredag 31.12 – Coronavirussmitta vid två boenden i Korsholm

Ett fall av coronavirussmitta har konstaterats vid Solhörnans boende i Smedsby och ett annat fall vid Elviraboendet, båda boenden finns i Korsholm.

Vid Solhörnan är hela den exponerade avdelningen försatt i karantän och de boende vårdas i huvudsak i sina egna rum. Solhörnans första våning har tillsvidare besöksförbud.

Också Elviraboendet har tillsvidare besöksförbud.

Torsdag 30.12 – coronasmitta på Vasa stadssjukhus

Ett fall av coronasmitta har bekräftats vid avdelning 6 på stadssjukhuset. Några ur personalen och några patienter har exponerats.

Enligt hem- och anstaltvårdens överläkare Markus Råback är patienterna i effektiverad symtomövervakning. Besök på avdelning 6 rekommenderas inte just nu. Råback uppmanar anhöriga att undvika andra än nödvändiga besök på stadssjukhusets övriga avdelningar.

Torsdag 30.12 – 123 nya fall i Österbotten

Vasa sjukvårdsdistrikt meddelade på torsdagen att man konstaterat 123 nya coronafall i distriktet under det senaste dygnet.

939 tester togs under onsdagen.

Incidenstalet fortsätter att stiga märkbart och ligger nu på 494 nya fall per 100 000 invånare på 14 dygn.

Torsdag 30.12 – Vasa förlänger testningens öpptehållningstider

Vasa stad förlänger öppethållningstidena för Drive-In-coronaprovtagningen på kasernområdet. Från och med torsdag 30.12 är provtagningen öppen alla dagar mellan klockan 8.00 och 21.00.

Provtagningen finns på kasernområdet, mellan Korsholmsesplanaden och Artellgränden. Provtagningen kräver varken remiss eller tidsbokning.

Torsdag 30.12 – 105 nya coronafall i Södra Österbotten

Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt rapporterade 105 nya coronafall på torsdagen. Incidensen fortsätter stiga och är nu 318,1.

Nio personer – tre fler än på onsdagen – vårdas på sjukhus för covid-19 i distriktet. Under onsdagen togs 572 coronatester.

Onsdag 29.12 – Vasa centralsjukhus avråder från besök

På grund av epidemiläget avråder Vasa centralsjukhus andra än patienter från att besöka sjukhusets avdelningar. Rekommendationen gäller alla avdelningar, även de psykiatriska avdelningarna i Roparnäs.

"Vi önskar att invånarna i Österbotten tar det förvärrade coronaläget på allvar, skyddar sig själva och andra från smittan samt tar vaccinerna", säger sjukvårdsdistriktets direktör Marina Kinnunen i ett pressmeddelande.

Onsdag 29.12 – Incidensen stiger i Mellersta Österbotten

Den senaste två veckorna har man konstaterat 225 nya coronafall i Mellersta Österbotten. Incidensen stiger och är nu 291.

Fyra personer vårdas för covid-19 på Mellersta Österbottens centralsjukhus i Karleby, varav en på intensivvårdsavdelning.

Förra veckan togs ungefär 1 600 coronatester, varav 7,4 procent var positiva. Ungefär två tredjedelar av de personer som testade positivt befann sig redan i karantän. 87 procent av smittfallen har kunnat spåras.

Av förra veckans smittfall konstaterades 25 procent hos personer under 10 år och 19 procent hos personer i åldern 10–19. Endast 12 procent av smittfallen konstaterades hos personer över 60 år. De flesta smittades inom familjen.

Mellersta Österbottens coronaarbetsgrupp rekommenderar en gräns på 20 deltagare också för privata tillställningar. Regionförvaltningsverket meddelade på tisdagen om en begränsning på 20 personer för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster.

Onsdag 29.12 – Wasa Teater ställer in föreställningar och Sport spelar för tomma läktare

Wasa Teater skriver i ett pressmeddelande på onsdagen att man inhiberar sammanlagt 13 föreställningar under tiden 30.12.2021–20.1.2022. Orsaken är statsrådets förordning om att tillfälligt häva användningen av covidintyg i regioner med samhällsspridning.

Kunder som redan har biljetter till föreställningar under den här perioden kontaktas per SMS.

Av samma orsak kommer Vasa Sport att spela sina följande fyra hemmamatcher utan publik. Klubben meddelar om saken på sin hemsida.

Vasabladet skriver att Regionförvaltningsverket kommer att komma med ett nytt beslut om begränsningar för Vasa sjukvårdsdistrikt under slutet av veckan. På tisdagen kom beslutet att högst 20 personer får samlas i Mellersta Österbotten från och med nyårsafton.

Onsdag 29.12 – 187 nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Vasa sjukvårdsdistrikt meddelade på onsdagen att man konstaterat 187 nya coronafall i distriktet under det senaste dygnet. Det är det högsta antalet nya smittfall sedan epidemins början.

Incidensen stiger till 434 fall per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna. Under tisdagen togs 804 coronatester i distriktet.

Onsdag 29.12 – 77 nya coronafall i Södra Österbotten

Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt rapporterade 77 nya coronafall på onsdagen. Incidensen fortsätter stiga och är nu 273,6.

Sex personer – en färre än på tisdagen – vårdas på sjukhus för covid-19 i distriktet. Under tisdagen togs 862 coronatester.

Tisdag 28.12 – skärpta restriktioner i Mellersta Österbotten

Från och med fredag 31 december skärps sammankomstbegränsningarna i Mellersta Österbotten. Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland beslöt på tisdagen att förbjuda offentliga tillställningar och allmänna sammankomster inomhus med fler än tjugo deltagare.

Arrangörer kan välja att ta i bruk covidintyget som ett alternativ till restriktionerna, dock inte när det gäller allmänna sammankomster som till exempel demonstrationer.

Mellersta Österbottens coronaarbetsgrupp lade förra veckan fram en önskan om striktare begränsningar på grund av det ökade antalet smittfall och belastningen på framför allt intensivvården.

De nya begränsningarna gäller alla kommuner i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt – med undantag för Reisjärvi – under tiden 31.12.2021–30.1.2022.

Tisdag 28.12 – Soite förkortar tiden mellan vaccindoserna

Mellersta Österbottens social- och hälsovårdsamkommun Soite meddelade på tisdagen att man förkortar tiden mellan den andra och den tredje dosen coronavaccin i enlighet med den nationella rekommendationen.

Från och med den 3 januari kan personer under 60 år få den tredje dosen om det har gått minst fyra månader sedan den andra dosen. Arbetshälsovården i regionen hjälper till med vaccinationerna.

Personer över 12 år med kraftigt nedsatt immunförsvar kommer att ges en fjärde vaccindos. Man kan få den fjärde dosen när det har gått minst tre månader sedan den tredje dosen.

Tisdag 28.12 – 87 nya fall i Österbotten

Under det senaste dygnet har 87 nya coronafall bekräftats i Vasa sjukvårdsdistrikt och incidensen fortsätter att stiga.

Incidenstalet ligger nu på 329 nya fall per 100 000 invånare på 14 dagar. Igår låg incidensen på 295.

Under gårdagen togs 895 tester i distriktet. Omkring 10 procent av testerna är nu positiva.

Under gårdagen kom Österbottens coronasamordningsgrupp med en stark rekommendation inför mellandagarna och nyår: Att inte fler än högst tio personer skulle samlas till privata sammankomster.

Man förlängde samtidigt de starka rekommendationerna om att använda munskydd och arbeta på distans till 31 januari.

Tisdag 28.12 – 80 nya fall i Södra Österbotten

I Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt fortsätter antalet nya coronafall att öka. Under det senaste dygnet har 80 nya fall bekräftats.

Incidenstalet stiger till 252,9 nya fall per 100 000 invånare på 14 dygn. På måndagen var incidensen 228,5.

Sju patienter i distriktet vårdas på sjukhus för covid-19, det är två fler än under måndagen.

Under gårdagen togs 562 tester i distriktet.

Måndag 27.12 – det första omikronfallet bekräftat i Mellersta Österbotten

Också inom Mellersta Österbottens vårdsamkommun Soite fortsätter coronaläget vara allvarligt. Under den senaste veckan har totalt 104 nya fall bekräftats och 7,4 procent av testerna var positiva.

Nu har även ett fall av omikronvarianten bekräftats i landskapet. Soites ledning skriver i ett pressmeddelande att det nu blir särskilt viktigt att ta coronavaccinet, eftersom omikron är betydligt mer smittsam än tidigare varianter.

För tillfället behöver fem patienter i Mellersta Österbotten sjukhusvård för covid-19, en av dem vårdas på intensiven.

Incidenstalet i landskapet ligger på 267 nya fall per 100 000 invånare på 14 dagar.

Måndag 27.12 – 50 nya fall i Österbotten

Under det senaste dygnet har 50 nya coronafall bekräftats i Vasa sjukvårdsdistrikt.

Incidensen fortsätter därmed att stiga. Incidenstalet ligger nu på 295 nya fall per 100 000 invånare på 14 dagar.

Under gårdagen togs 326 tester i distriktet.

Måndag 27.12 – 40 nya coronafall i Södra Österbotten

Under det senaste dygnet har 40 nya coronafall bekräftats i Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt.

Fem personer får sjukhusvård för covid-19 i distriktet.

Coronaläget i landskapet har försämrats och incidensen stiger. Incidenstalet i Södra Österbotten ligger nu på 228,5 nya fall per 100 000 invånare på 14 dagar.

Under gårdagen togs 325 tester i distriktet.