Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

I Egentliga Finland är vart femte coronatest positivt – över hälften är av omikronvarianten

Från 2021
Coronaprovtagning.
Bildtext Att andelen positiva test är så hög visar att det finns stora mängder virus bland befolkningen.
Bild: Berislav Jurišić / Yle

Andelen positiva coronatest har stigit under julen. I Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt är man nu på rekordhög nivå – 20 procent.

– Under julen har folk inte testat sig lika flitigt som normalt, vi har utfört färre test än under normala vardagar, säger ledande överläkare Mikko Pietilä till STT.

Pietilä tror att andelen positiva testresultat därför sjunker då vardagen kommer igång igen efter julen, och tröskeln för att gå och testa sig blir lägre.

Omikronvarianten är nu den dominerande varianten också i Egentliga Finland. Institutet för hälsa och välfärd rapporterade på fredagen att 3 200 nya fall av covid-19 registrerats i landet, varav 252 i Egentliga Finland.

Av de positiva testresultaten som registrerades i regionen på fredagen var 63 procent fall av omikron.

Jag är förvånad över att det här skedde så snabbt

ledande överläkare Mikko Pietilä

– Jag hade väntat mig att omikron skulle dominera i regionen ungefär vid nyår. Det här visar att omikron verkligen smittar lätt, säger Pietilä.

Pietilä bedömer att de kommer få en bättre översikt av antalet coronafall under veckan. Statistiken över coronafallen berättar inte hela sanningen då testmängderna varit små.

– Vi får se vad den här veckan för med sig. I Egentliga Finland har antalet coronapatienter som behöver vård på sjukhus ökat något under julhelgen. På intensivvårdsavdelningen är situationen oförändrad.

Det förekommer mycket virus i samhället

– Att andelen positiva test är så hög visar att det finns stora mängder virus bland befolkningen, säger Mika Rämet, chef för vaccinforskningscentret vid Tammerfors universitet, till STT.

Den potentiella effekten av de nya restriktionerna ser vi ännu inte.

– Effekterna av restriktionerna kommer att synas med fördröjning, säger Rämet.

Ilkka Julkunen, som är professor i virologi vid Åbo Universitet, bedömer att avsaknaden av publikevenemang under julhelgen har gjort att spridningen hämmats.

– Däremot har det funnits folksamlingar på vissa ställen i landet, exempelvis på flygplatser i Lappland. Det gör att det för tillfället finns små regionala skillnader i smittspridningen, säger Julkunen.

Mikko Pietilä bedömer ändå att dessa skillnader snart försvinner.

– Det är fråga om en variant av covid-19 som smittar väldigt lätt, och många har besökt släktingar eller gjort andra resor under julen.