Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Läget är alarmerande" – till nyår vill coronagruppen i Österbotten se endast mindre sammankomster

Uppdaterad 27.12.2021 14:28.
Man i skjorta och kavaj står i en korridor.
Bildtext Peter Nieminen, chefsöverläkare inom Vasa sjukvårdsdistrikt, säger att coronaläget efter jul känns allvarligt. Inför nyår rekommenderas att högst tio personer samlas privat.
Bild: Anna Ruda / Yle

Under det senaste dygnet har 50 nya coronafall bekräftats i Österbotten och siffrorna har varit snarlika under hela julhelgen. Läget känns alarmerande, säger chefsöverläkare Peter Nieminen.

Incidenstalet har stigit stadigt under de senaste veckorna och ligger på måndagen på 295 nya fall per 100 000 invånare på 14 dagar.

Utvecklingen går definitivt åt fel håll, säger chefsöverläkare Peter Nieminen.

– Visst är det alarmerande. Och rädslan är stor att det kommer betydligt fler fall för folk har rört på sig och träffats under julen.

Men det finns också goda nyheter. Fler smittade syns inte som fler patienter på sjukhuset, åtminstone inte ännu.

– Det är det positiva här, att vi har det lugnt på sjukhuset. Merparten av dem som smittas är unga vuxna, barn och så en del i arbetsför ålder. Än så länge ser vi inte att fler skulle behöva vård.

Omikron bakom ökningen?

I hur stor utsträckning som det är omikronvarianten som gör att smittspridningen ökat så kraftigt i Österbotten vågar Nieminen ändå inte kommentera. I huvudstadsregionen dominerar varianten redan stort.

– När smittspridningen exploderar så här så ligger det förstås nära till hands att tro att det är omikron som vi har här.

Enligt Nieminen har en hel del tester skickats in till laboratorium för sekvensering, men det dröjer innan man får veta om det rör sig om just omikron.

– Vi skickar nog in en hel del prover, men det tar flera veckor att få svaren.

Coronagruppen: Högst tio personer borde samlas

I och med det försämrade läget höll coronasamordningsgruppen i Österbotten möte på måndagen och för första gången på länge valde man att komma med en rekommendation vad gäller privata sammankomster.

Det är en stark rekommendation som gruppen nu ger, enligt vilken högst tio personer borde samlas. Nyårshelgen närmar sig och Peter Nieminen ber österbottningarna tänka till före man bjuder in till fest.

– Var och en kan nu hjälpa till så att vi lyckas platta till kurvan än en gång.

Coronagruppen diskuterade också om det behövs ytterligare nya rekommendationer eller begränsningar vad gäller offentliga tillställningar. Regionförvaltningsverkets representant deltog i mötet och fick ta del av gruppens önskemål.

– Vi meddelade regionförvaltningsverket att vi gärna skulle se skärpta restriktioner. Man kunde överväga att helt stänga en del offentliga utrymmen och att sänka gränsen för hur många som kan delta i offentliga tillställningar från 50 till 20 personer. Men det är upp till myndigheten att fatta beslut, säger Nieminen.

Regionförvaltningsverket väntas komma med besked om eventuella nya begränsningar på onsdag eller torsdag.

Uppdaterad klockan 14:30 med uppgifter från coronasamordningsgruppens möte.