Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Egypten det populäraste resmålet över nyåret för de ryssar som har råd – många saknar att få resa till Finland

Från 2021
En turist rider på en kamel vid en pyramid i Egypten.
Bildtext Egypten är det populäraste resmålet bland ryssar kring nyår. Förutom pyramiderna lockar möjligheterna att simma i Röda havet.
Bild: CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock/All Over Press

I Ryssland har det alltid varit populärt att resa utomlands för att fira nyår. I år är det främst Egypten och Turkiet som lockar. Det är ändå bara en liten minoritet som har råd med utlandsresor.

I Ryssland är nyåret den största folkfesten på vintern. Många drömmer om att resa utomlands för att ta emot det nya året.

Men även i år har pandemin satt stopp för resplanerna, och det är bara en försvinnande minoritet som har råd att boka en charterresa.

Enligt en undersökning av den ryska banken bank Otkritie är det bara 2 procent av ryssarna som planerar resa utomlands över nyåret.

Många möjligheter

Inför fjolårets nyår kunde ryska turister flyga till fem utländska länder. I år är den siffran 50. Trots det stora utbudet har efterfrågan koncentrerats till ett fåtal länder.

– Egypten är det populäraste resmålet därför att man fortfarande kan simma i Röda havet, berättar Irina Ponomarenko som är kommersiell direktör för resebyrån Irma i S:t Petersburg. På andra plats ligger Turkiet där våra kunder väljer dyrare hotell med bättre service.

Den ryska resebranschen krisar fortfarande. Endast tio procent av alla gjorda turistresor i fjol gick utomlands. I år har den andelen ökat aningen.

– Det är klart att vi är långt borta från de siffror vi hade före pandemin, säger Ponomarenko.

En man och en kvinna iklädda munskydd kramas i en flygterminal.
Bildtext Coronaläget har varit mycket svårt i Ryssland och resebranschen har inte återhämtat sig. Bilden är tagen vid Polkovos flygplats i St Petersburg.
Bild: Peter Kovalev / TASS / All Over Press

Allt dyrare att resa

De ryska resebyråernas association meddelade nyligen att en charterresa till Egypten kostar minst 40 000 rubel (cirka 500 euro) per person. Med ryska mått mätt är det ett högt pris. Dessutom är den summan hela 30 procent högre än i fjol.

– Det är klart att det inte är billigt att fira nyåret utomlands i dessa tider, säger Ponomarenko. Pandemin har gjort att utbudet på resor är mindre än vanligt.

De som ändå reser är den urbana och övre medelklassen som är beredd att betala egentligen vad som helst för att komma bort över nyåret. Därför ligger också exotiska och dyra resmål som Dominikanska republiken, Maldiverna och Kuba högt på listan.

– Ryska turister vill också ha dyra hotell när de en gång reser iväg, säger Ponomarenko. För många är det en dröm att fira nyåret utomlands och man sparar hela året.

Drömmen om Finland

I höstas fanns det både rykten och skriverier i ryska medier om att den finska gränsen öppnas för ryska turister till nyåret.

– Många har hört av sig och alla väntar förstås på att Finland ska öppna sin gräns, säger Ponomarenko. Det är många som saknar möjligheten att resa till Finland. Folk väntar och längtar efter att än en gång få besöka Helsingfors, Villmanstrand och Lappland.

Tre skidåkare står nedanför en pist i skidcentret Ylläs.
Bildtext Ryska turister får ännu vänta med att besöka de finländska skidorterna.
Bild: Antti Ullakko / Yle

Den stora majoriteten av det ryska folket kommer att fira nyåret hemma eller på stugan tillsammans med familjen.

Enligt en undersökning av gallupbyrån FOM planerar 20 procent en resa inom landet. De populäraste ryska resmålen är Sotji, Kaliningrad och det annekterade Krim.