Dags för Tour de Ski! Här är förutsättningarna, favoriterna och tv-tiderna inför det klassiska etapploppet
Det är upplagt för svensk och norsk fest uppe på Alpe Cermis den 4 januari. Frida Karlsson och Johannes Høsflot Klæbo är nämligen favoriter då den 16:e upplagan av Tour de Ski inleds i morgon. Finlands trumfkort är Krista Pärmäkoski och Iivo Niskanen.
Sex etapper på åtta dagar kommer att suga musten ur åkarna, men det är värt att minnas att årets Tour de Ski är kortare än någonsin tidigare. Med facit på hand är upplägget klokt – antalet återbud har nämligen varit ringa. Av de allra hetaste namnen saknas endast Therese Johaug, Sergej Ustiugov och Rosie Brennan.
Favoriter: Två solklara segrarkandidater
Det kortare Tour-formatet betyder att betydelsen av de två sprinttävlingarna växer. Precis som tidigare delas det ut bonussekunder åt de 30 främsta i sprintetapperna. Vinnaren får hela 60 sekunder medan exempelvis sexan belönas med 42 sekunder. En duktig allroundåkare kan plocka massvis med bonussekunder till godo på sina konkurrenter i samband med sprintarna.
I Therese Johaugs frånvaro är Frida Karlsson favoriten nummer ett på damernas Tour. Karlsson har varit vinterns bästa åkare och visade med sin finalplats i sprinten i Ruka att hon också är att räkna med i kampen om bonussekunder.
På herrsidan är Johannes Høsflot Klæbo minst lika segertippad. Den norska skidkungen är så vass på sprint att han mycket väl kan plocka två minuter i bonustid och hans egenskaper gör honom också till solklar favorit i de två masstarterna.
Bonussekunder under Tour de Ski 2021/22
Utmanare: Slår Diggins till igen?
Jessie Diggins skrev skidhistoria för ett år sedan då hon som första amerikan vann Tour de Ski. Diggins är en av favoriterna också i år. Hon är duktig på alla distanser.
Den stora utmaningen är den andra etappen – den klassiska milen med intervallstart. I den tävlingen har Frida Karlsson kapacitet att besegra amerikanskan med en förhållandevis bred marginal.
Heidi Weng har vunnit Tour de Ski två gånger men hennes sprintegenskaper är sannolikt inte tillräckliga för att kämpa om segern den här gången. Samma gäller Wengs landsmaninna Helene Marie Fossesholm, som ändå kan vara sylvass på den avslutande klättringen upp för Alpe Cermis.
Den ryska trion Natalija Nepriajeva, Tatjana Sorina, Julia Stupak kommer också att nosa på tätplaceringarna liksom Ebba Andersson och Teresa Stadlober.
Alexander Bolsjunov har vunnit de två senaste upplagorna av herrarnas Tour de Ski, men hans form har varit svajig i vinter. Bolsjunov valde att ställa upp sprintveckoslutet i Dresden och blev utslagen redan i kvalet.
I normala fall skulle han vara en jämbördig favorit med Klæbo men de hälsoproblem han led av under träningssäsongen har helt tydligt påverkat hans form. Bolsjunov får finna sig i att vara utmanare.
Simen Hegstad Krüger har varit i grym form på sistone och han har tidigare år varit en av de vassaste åkarna under den avslutande etappen så norrmannen är utan tvekan en het kandidat för en framskjuten placering.
Finländarna: Pärmäkoskis fina svit fortsätter?
Krista Pärmäkoski startar sin tionde Tour i morgon. Hon har alltid placerat sig bland de åtta främsta och sex gånger i topp fyra.
Pärmäkoski känns som Finlands största hopp också i år. Efter den lyckade säsongsstarten i Ruka dippade hennes form en aning, men hon är enligt uppgift nu kvitt den krasslighet som förstörde hennes chanser till topplaceringar under världscuphelgen i Davos.
Kerttu Niskanen ska också ha kapacitet att vara bland topp tio i Tour de Ski-sammandraget.
Kerttus lillebror Iivo Niskanen har fullföljt Tour de Ski en enda gång. Det var för två år sedan då han placerade sig på tionde plats i sammandraget. Han har höga förväntningar inför årets Tour, även om hans chanser till de allra bästa förnämsta placeringarna sannolikt grusas i och med de två sprinttävlingarna.
Han kanske inte säger det rakt ut men onsdagens tävling, 15 kilometer klassiskt med intervallstart, i Lenzerheide är sannolikt hans stora mål. Niskanen vann samma distans under säsongsöppningen i Ruka och ett nytt formbesked skulle ge honom arbetsro inför samma distans i årets huvudmål, OS i Peking.
Lauri Vuorinen, som i likhet med syskonen Niskanen och Pärmäkoski redan är klar för OS, deltar endast i fristilssprinten i Lenzerheide.
Remi Lindholm har varit säsongens glada blåvita överraskning. Den Pernåbördige åkaren har plockat världscuppoäng i jämn takt och får nu chansen att som första finlandssvenska åkare att visa vad han går för i Tour de Ski. Lindholm stärker sina OS-aktier ifall han lyckas plocka nya topp 30-placeringar.
Finlands trupp
Damer: Anne Kyllönen, Johanna Matintalo, Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski och Riitta-Liisa Roponen.
Herrar: Ville Ahonen, Perttu Hyvärinen, Remi Lindholm, Iivo Niskanen, Arsi Ruuskanen och Lauri Vuorinen.
Snackisen: Prispengarna än en gång
Det delas ut en hel del med prispengar under Tour de Ski. Summan har emellertid minskat kraftigt de senaste åren. Årets segrare får omkring 35 000 euro mindre än vinnaren för tio år sedan och över 10 000 euro mindre än i fjol.
Prispengarna i längdskidåkning har stått still i över 20 år. Detta utan att man ens tar med inflationen i kalkylerna.
Den förre norske skidstjärnan Martin Johnsrud Sundby konstaterade redan för fyra år sedan att längdskidåkare är sannolikt den enda yrkeskåren vars lön har sjunkit sen slutet av 1990-talet.
Så här sänds Tour de Ski 2021/22:
Lenzerheide, tisdag 28 december
14.55 Sprint fristil, damer och herrar, TV2 och Arenan
Lenzerheide, onsdag 29 december
14.25 Damer 10 km klassiskt, TV2 och Arenan
16.00 Herrar 15 km klassiskt, TV2 och Arenan
Oberstdorf, fredag 31 december
13.50 Damer 10 km fristil, TV2 och Arenan
16.20 Herrar 15 km fristil, TV2 och Arenan
Oberstdorf, lördag 1 januari
12.55 Sprint klassisk stil, damer och herrar, TV2 och Arenan
Val di Fiemme, måndag 3 januari
13.40 Damer 10 km klassisk masstart, Viaplay
15.50 Herrar 15 km klassisk masstart, Viaplay
Val di Fiemme, tisdag 4 januari
12.30 Damer 10 km fristil masstart (final climb), Viaplay
16.25 Herrar 10 km fristil masstart (final climb), Viaplay