Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Polens president stoppade kontroversiell medielag

"Jag lägger in mitt veto mot det", meddelade president Andrzej Duda under en presskonferens på måndagen.
Bildtext "Jag lägger in mitt veto mot den", meddelade president Andrzej Duda under en presskonferens på måndagen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Polens president Andrzej Duda lade på måndagen in sitt veto mot en medielag som skulle ha förbjudit utomeuropeiskt ägda medier i landet. Det har förekommit stora protester mot lagförslaget och både USA och EU har riktat hård kritik mot det.

Då Duda meddelade att han stoppar det kritiserade lagförslaget, så sade han att han håller med om att Polens regering bör skydda det polska medielandskapet mot potentiellt aggressiva aktörer som Ryssland. Men enligt Duda borde lagen inte omfatta existerande affärsöverenskommelser eller investeringar.

– Människor som jag talat med har varit bekymrade över situationen. De har framfört olika argument. De talade om lugn och ro...Hur vi inte behöver en konflikt eller ett problem till. Vi har tillräckligt många problem redan, sade Duda.

Polens maktparti Lag och Rättvisa som har velat driva igenom lagen stöder Duda. Duda har ändå fattat ett par beslut tidigare i strid med partiets vilja.

Dudas beslut välkomnas av EU, som kritiserat lagförslaget och som sett det som ännu ett angrepp mot yttrandefriheten i Polen, där demokratiska normer ständigt utmanats av den nationalkonservativa regeringen.

USA kommer sannolikt också att välkomna beskedet. För närvarande skulle lagen främst ha drabbat Polens största privatägda tv-kanal och den populära oberoende nyhetskanalen TVN24, som ägs av USA-baserade Discovery.

Det har ordnats flera demonstrationer mot den tilltänkta medielagen. Här i Warszawa i augusti.
Bildtext Det har ordnats flera demonstrationer mot den tilltänkta medielagen. Här i Warszawa i augusti.
Bild: Lehtikuva

I augusti röstade det polska parlamentets underhus, sejmen, för medielagen. Överhuset lade in sitt veto mot lagförslaget, men sedan hävde sejmen det vetot. Nu saknades alltså bara presidentens godkännande för att lagen skulle ha trätt i kraft.

Källor: AFP, AP, TT, Yle