Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Snällhetens vägg" på Vasa torg har väckt intresse – donera gamla ytterkläder eller kom efter något du själv behöver

Från 2021
En busskur full med ytterkläder som har donerats bort till behövande.
Bild: Isabella Lindell / Yle

På Vasa torg finns det en vägg med olika ytterkläder. Idén som gör att Vasabor kan få något de behöver eller donera ytterkläder kommer ursprungligen från Iran.

På Vasa torg står det en rosa busskur fylld av ytterkläder. Ovanpå hänger en banderoll med orden "Ta ett vinterplagg om du behöver - Ge ett vinterplagg om du har över".

"Wall of kindness", eller "Snällhetens vägg" är ett internationellt välgörenhetsfenomen som uppstod i Iran vintern 2015. Fenomenet har spridit sig över världen och har nu även kommit till Vasa med Visit Vasa som initiativtagare.

Till den lilla busskuren på torget kan folk föra ytterkläder de inte behöver, eller plocka med sig kläder de behöver.

En vecka har gått av de två veckor som väggen står på Vasa torg. Så här långt har Vasaborna varit flitiga. Det har kommit så mycket kläder att en del av dem ligger i lådor vid sidan om väggen. Det har gått bättre än förväntat, berättar Max Jansson, vd på Visit Vasa.

– Speciellt det här med att folk faktiskt vågar gå och plocka åt sig kläder och folk vågar komma hit med kläder, säger Jansson.

– Nu när jag har följt med det här varje dag sedan det kom hit så är det otroligt att det har hänt jättemycket här. Här finns ju massvis. Och sen har folk förstås förstått att komma hit med ordentliga kläder. Kläder som man kan använda med det samma och det är ju det som är hela tanken.

Varför tror du att konceptet har fungerat så bra som det har gjort?

- Det är nog så att folk vill hjälpa. Det finns ju olika sätt att hjälpa. Men det här är en grej som vi gör tillsammans. Det här är riktigt team work, att vi sätter hit en sån här ställning och folk kommer hit med kläder och plockar åt sig. Det visar på att det här behövs.

Max Jansson, vd på Visit Vasa, står i vinterkläder framför wall of kindness-väggen
Bildtext Max Jansson, vd på Visit Vasa.
Bild: Isabella Lindell / Yle

Både miljövänligt och ekonomiskt

Jansson poängterar att konceptet med väggen är miljövänligt. Man behöver inte alltid köpa nytt utan kan byta till sig något begagnat istället.

– Jag tror att det är en viktig aspekt. Både gällande människan och miljön måste vi se till att nästa generation har det så bra som möjligt.

Enligt Jansson kan väggen bidra till att man går igenom de saker man inte behöver.

– Vi har ju samlat på oss en massa onödigt. Om det är något som man inte använder, varför inte ge det vidare till någon som behöver.

Så här långt har väggen inte blivit utsatt för något ofog.

– Här har nog alla respekterat vad det handlar om och jag tror att det är jätteviktigt. Jag hoppas att det får hållas så här också för att alla förstår väl att många behöver mycket hjälp.

En rosa busskur fylld med kläder som folk har donerat står på Vasa torg. Det är vinter och snö omkring.
Bildtext Många har velat donera kläder till Wall of kindness-väggen.
Bild: Isabella Lindell / Yle

Busskuren är lånad av Korsholms kommun som själv satte upp konceptet i november. Enligt Jansson återkommer kanske konceptet under andra årstider.

– Den här Wall of kindness har kommit till under juletider när det är kallt, men det finns säkert orsak att återkomma med andra koncept. Alltid när det handlar om att hjälpa andra människor ska vi ställa upp och ta vårt ansvar, säger Jansson.

Fram till söndag den 2 januari kan besökare i Vasa centrum ge överblivna vinterkläder till bättre behövande.

– Det är bara att komma och hämta från Vasa torg. Här finns av alla storlekar och av allt tänkbart.

Diskussion om artikeln