Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Verksamheten i Åbos och Nådendals hamnar påverkas inte mycket av AKT:s strejk – avbrottet i frakten inträffar då trafiken är lugn

Åbo hamn
Bildtext Arkivbild. Under mellandagarna är trafiken relativt lugn i hamnar i Egentliga Finland.
Bild: Yle/ Nora Engström

Verksamheten i Finlands hamnar står still på grund av fackförbundet AKT:s strejk på tisdagen. Avbrottet innebär inte stora förändringar för hamnar i Egentliga Finland, säger hamnarnas verkställande direktörer.

Verksamheten i hamnarna står still tisdagen den 27 december på grund av Bil- och Transportbranschens Arbetarförbundets, ATK:s, strejk.

Strejken börjar klockan 6 på tisdagsmorgonen och håller på till onsdagsmorgonen klockan 6.

Strejken är ett försök att bryta en blockad som AKT utlyste i Valkom hamn i Lovisa, för att stödja Industriförbundet i förhandlingarna om ett kollektivavtal med skogsbolaget Keitala Group Oy.

Enligt Åbo hamns verkställande direktör Erik Söderholm är verksamheten oberoende lugnare under mellandagarna, så strejken inverkar inte mycket på arbetet i hamnen.

– Vi har tur på det sättet. Om det strejkades efter nyår då trafiken är normal, skulle det påverka mera, säger Erik Söderholm.

Inte heller i Raumo hamn inverkar strejken på verksamheten, då den endast pågår en dag, säger hamnens verkställande direktör Janne Virta.

– Det är bara en dags strejk, det rubbar inte verksamheten så mycket. Om det var en större strejk skulle det vara en annan sak, säger Janne Virta.

Kryssningsfärjorna påverkas inte

ATK:s strejk påverkar de arbetare som fraktar gods in i färjor i hamnarna.

Enligt Söderholm påverkas därför inte kryssningstrafiken mellan Åbo och Stockholm.

Under strejken fraktas inte lösgods in i färjorna, medan gods i lastbilar fraktas normalt, säger Pasi Haarala, som är verkställande direktör i Nådendals hamn.

– På det sättet har vi en bra situation eftersom den största delen av vårt gods fraktas med lastbilar, säger Pasi Haarala.

Likt Erik Söderholm, säger också Haarala att strejken inträffar en lugn tid på året.

– Trafiken är relativt lugn just nu. Vi har väldigt lite lösgods, säger Haarala.

“Lite konstigt”

Trots att verksamheten i hamnarna i Egentliga Finland inte påverkas mycket av AKT:s strejk, säger Pasi Haarala att avbrott i frakten i ett dygn kan orsaka problem i övriga hamnar.

– Det finns alltid en bakgrund till en strejk. Det är ändå intressant att verksamheten i hela Finlands hamnar påverkas, säger Haarala.

Erik Söderholm säger att han blev överraskad om strejkbeskedet, eftersom han tycker att samarbetet mellan fackförbundet och hamnarna gått bra de senaste åren.

– Det är lite konstigt. Man vill stoppa verksamheten i hela Finland för en liten sak, säger Söderholm.

Näringslivet EK och Skogsindustrin har kritiserat AKT:s strejk.