Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Förhandlingarna om kollektivavtal inom teknologiindustrin strandade – fackledare antyder att det kan bli strejk

Män och kvinnor sitter på båda sidor om ett långt förhandlingsbord. Alla bär munskydd.
Bildtext Parterna vid förhandlingsbordet i slutet av november 2021.
Bild: Lehtikuva

Förhandlingarna mellan Industrifacket och Teknologiindustrins arbetsgivare har avslutats utan resultat. Arbetsgivarna efterlyser en snabb lösning på tvisten, men facket anser att det skulle ske på bekostnad av arbetstagarna.

Enligt Industrifackets ordförande Riku Aalto skulle arbetsgivarnas bud avsevärt ha försämrat arbetstagarnas köpkraft samtidigt som det går bra för företagen.

Teknologiindustrins vd Jarkko Ruohoniemi säger att arbetsgivarna har som mål att så snabbt som möjligt nå en lösning där man på ett ansvarsfullt sätt beaktar både konkurrenskraften och löntagarnas köpkraft.

- Alla vinner på en snabb lösning. Det goda konjunkturläget håller på att mattas av och företagens tro på framtiden minskar, säger Ruohoniemi.

Aalto säger för sin del att arbetsgivarnas förslag gick ut på att industrianställda ska klara sig med mindre än tidigare, vilket enligt honom skulle vara en inkomstöverföring från de anställda till arbetsgivarna.

Enligt Aalto verkar det som att det inte går att komma vidare med hjälp av förhandlingar. Han låter förstå att det finns en beredskap att gå i strejk.

Kollektivavtalet mellan parterna löpte ut den sista november 2021.