Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Smittar vi mer än killarna?" – damernas U18-VM ställdes in igen, finska hockeybasen förklarar varför herrarnas JVM kan spelas

Från 2021
Uppdaterad 27.12.2021 20:29.
Kiia Lahtinen står utanför rinken i målvaktsutrustning.
Bildtext I senaste U18-VM, för ett par år sedan, blev Flicklejonen fjärde.
Bild: Sini Löfman // Suomen Jääkiekkoliitto

Samtidigt herrjuniorernas VM-turnering kommit igång i Kanada fick damjuniorerna se sitt mästerskap ställas in för andra gången på raken. Finländska förbundsbasen Harri Nummela tycker att det var oundvikligt att ställa in U18-VM för damer igen.

Flicklandslagen som skulle delta i U18-VM i januari fick sig en icke-önskad julklapp på julafton.

Internationella ishockeyförbundet IIHF meddelade att man ställer in alla planerade turneringar för januari på grund av det försämrade coronaläget. Det betydde att Flicklejonens VM-turnering stoppades för andra gången i rad.

– Spelarna var så klart besvikna. Tränaren Mira Kuisma skickade infon vidare till laget då vi visste att största delen redan var tillsammans med sina familjer, därifrån de kunde få stöd, säger Flicklejonens GM Tuula Puputti till Yle Urheilu.

Tuula Puputti sitter i ett gym.
Bildtext Tuula Puputti fungerar som Flicklejonens general manager.
Bild: Jaani Lampinen / Yle

De fem andra turneringarna som ställs in är andradivisionsmästerskapet för U20-herrar i Serbien, tredjedivisionsturneringen för samma juniorklass i Mexiko, förstadivisionsturneringar för U18-damer i Ungern och Österrike, samt samma åldersklass tredjedivisionsturnering i Turkiet.

Samtidigt pågår junior-VM för herrar för fullt i Kanada. Ishockeyns överlägset mest följda juniorturnering kickade igång på annandagen.

"Man bryr sig väldigt lite om tjejerna"

Sverige hade värdskapet för flickturneringen som alltså redan flyttats en gång. Värdlandets spelare gick hårt emot IIHF:s beslut i ett öppet brev.

”Smittar vi mer än killarna? IIHF gick ut med att samtliga turneringar under januari månad ställs in. Varför inte planera om, ha framflyttning som ett förslag åtminstone? Noterbart är även att killarnas final spelas den 6:e januari medan vår turnering skulle börjat den 8:e. Utifrån coronans synpunkt, vad har förändrats på två dagar?” frågade sig svenskorna.

”Killarna har även varit i en bubbla i tio dagar för att till allra högsta grad undvika covid, vilket är förståeligt. Men vad hindrar oss från att genomgå detsamma? Vi anser att det är en fråga om jämställdhet och det här är orättvisa”.

Också Flicklejonen har planerat att gå ut med ett liknande brev, berättar Puputti. Från flera håll av hockeyvärlden hörs liknande åsikter som från de svenska damjuniorerna.

"Internationella ishockeyförbundet har prioriterat herrishockeyn under pandemin, samtidigt som man ställer in damernas turneringar – oacceptabelt. Se till att hitta en lösning att genomföra turneringen på ett säkert sätt, precis som man gjort med killarna", skriver amerikanska damstjärnan Kendall Coyne Schofield på Twitter.

– Det jag har problem med är att man gör det med kort varsel och att det inte någonstans i beslutet berättas att det ska spelas senare eller att man ska försöka göra det. Man bryr sig väldigt lite om tjejerna, tycker SVT:s expert Maria Rooth.

Nummela: "Oundvikligt"

Damernas hockeyförbund i den kanadensiska provinsen Ontario, OWHA, har erbjudit sig att ta över värdskapet för damernas U18-VM.

– Det hälsomässiga säkerhetsläget i deltagarnationerna varierar rejält. Oavsett vilken plats man planerar matcherna för så måste man ta coronaläget i hänsyn. Det är IIHF:s beslut i slutändan, påminner Puputti.

– Om det finns möjlighet till spel så hoppas jag att man tar upp det till diskussion. Viljan att spela är stor och det är fantastiskt att man i bakgrunden gör utredningar om var man kunde spela.

Bild på ishockeyförbundets ordförande Harri Nummela.
Bildtext Harri Nummela basar för finländska ishockeyförbundet.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Inhemska hockeyförbundets ordförande Harri Nummela beklagar beslutet, men kallar det oundvikligt.

– Beslutet är väldigt beklagligt, men nu blev sex turneringar i januari inställda, vilket säkert är oundvikligt på grund av pandemiläget, kommenterar förbundsbossen för Yle Urheilu.

Att JVM pågår samtidigt motiverar Nummela med att spelarna där är i en "bubbla". Dessutom är alla deltagare i flickturneringen minderåriga, vilket enligt honom måste tas i hänsyn.

– När det gäller U20-VM för herrar är den stora skillnaden att turneringens lag varit isolerade och haft regelbunden testning sedan den 10 december. Det här mästerskapet går att ordna på ett säkert sätt, men för turneringarna i januari hade läget varit ett annat.

Diskussion om artikeln