Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sista HIFK-hemmamatchen med publik på flera veckor – då skrällde Ässät mot serieledaren: "Smakar så bra"

Från 2021
Uppdaterad 27.12.2021 21:35.
Valtteir Pihjalamäki firar mål.
Bildtext Valtteri Pihlajamäki stod för Ässäts segermål i Helsingfors.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Matchen mellan HIFK och Ässät spelades en dag tidigare än planerat för att publiken skulle få vara välkommen till Helsingfors ishall. Måndagens enda ligamatch slutade i seger för jumbolaget från Björneborg.

Ligajumbon ställdes mot -ettan i en FM-ligamatch som egentligen var insatt till tisdagen. Men HIFK lyckades få hemmamatchen mot Ässät flyttad till måndagskvällen efter att det stått klart att publikevenemang är förbjudna i huvudstadsregionen 28.12.2021–17.1.2022.

Närmare 5 500 i Helsingfors ishall fick konstatera att nya tränaren Karri Kivi fått fart på krislaget Ässät. Björneborgslaget tog sin fjärde raka skalp i kväll.

IFK inledde matchen friskt och Jere Innala fintade in pucken mellan madrasserna på Konstantin Volkov redan i den andra minuten. Ässät gjorde sedan tre mål – alla fullträffarna var projektiler från högerskyttar.

Alexander Ruuttu kvitterade i första perioden och efter en mållös mittenakt skulle Ässäts fjärdelina träda fram i sista perioden. Albin Erikssons och Valtteri Pihlajamäkis fullträffar tystade Helsingforspubliken och räckte till en seger, hemmalaget fick bara in en reducering genom Innala med ett par sekunder kvar.

– Det här smakar så bra. Jag hade glömt hur kul det här är (att vinna), man väntar bara på att få spela igen – så roligt är det, myser Pihlajamäki i C Mores sändning.

Vasa Sport tidigarelägger matcher

Tabellettan IFK står nu inför tre veckor av hemmamatcher utan publik. Dagens tidigarelagda match väckte reaktioner på sociala medier – glädje bland fansen, medan till exempel riksdagsledamoten Aki Lindén frågade sig om "om inte coronan sprider sig ännu på måndagen?".

Helsingforslagets kommunikationschef Petteri Linnavalli berättar i ett uttalande för Yle Urheilu att det inte var något lätt beslut att flytta matchen, men att man följer alla säkerhetsanvisningar för evenemang.

– Vi valde att flytta matchen för att få en liten minskning på den påverkan som de kommande restriktionerna har på vår möjlighet att klara coronakrisen. Vi vet inte hur länge restriktionerna kommer att gälla. Det vi vet är att vi inte klarar av att spela så många matcher inför en tom hall, skrev Linnavalli.

HIFK möter Ässät i Helsingfors ishall.
Bildtext HIFK fick ta in publik tack vare att matchen spelades en dag tidigare.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Liknande signaler hörs från Ässät, som också för tillfället tvingas lira utan publik. Vd:n Mikael Lehtinen uppger för Yle att pengarna börjar vara slut.

Nya restriktioner, som alkoholstoppet klockan 17, har också tvingat klubbarna till andra åtgärder. Vasa Sport meddelade på måndagen att man tidigarelägger sina fyra nästa hemmamatcher.

Resultat

HIFK–Ässät 2–3 (1–1, 0–0, 1–2)

1.20 Jere Innala (Juha Jääskä-Johan Motin) 1–0

9.24 Alexander Ruuttu (Jasper Lindsten-Jacob Andersson) 1–1

47.55 Albin Eriksson (Valtteri Pihlajamäki-Jacob Andersson) 1–2

48.36 Valtteri Pihlajamäki (Albin Eriksson-Niklas Appelgren) 1–3

59.58 Jere Innala (Jordan Schmaltz-Eetu Koivistoinen) 2–3 um

Målvakter:

Michael Garteig HIFK 6+19+5=30 (borta: 57.28–58.14, 58.34–59.58)

Konstantin Volkov Ässät 6+7+10=23

Publik: 5  483

Diskussion om artikeln