Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA bekräftar säkerhetssamtal med Ryssland den 10 januari

Från 2021
Uppdaterad 28.12.2021 08:45.
Så här glada miner visade Rysslands president Vladimir Putin och USA:s president Joe Biden vid sitt senaste riktiga, fysiska toppmöte i Genève i juni 2021.
Bildtext Så här glada miner visade Rysslands president Vladimir Putin och USA:s president Joe Biden vid sitt senaste riktiga, fysiska toppmöte i Genève i juni 2021.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

USA bekräftar nu det som Ryssland uppgett tidigare, det vill säga att det blir ett bilateralt möte mellan USA och Ryssland om säkerhetsfrågor den 10 januari. Därefter ska Ryssland också sätta sig vid mötesbordet med Nato och med OSSE.

Både nyhetsbyrån Reuters och nyhetsbyrån AFP hänvisar till en anonym källa vid Vita huset då de rapporterar om de kommande säkerhetsmötena. AFP uppger sig ha fått sina uppgifter av en källa inom USA:s nationella säkerhetsråd (NSC).

Enligt AFP ska det bilaterala mötet den 10 januari hållas inom ramen för den "strategiska säkerhetsdialog" som USA:s president Joe Biden och Rysslands president Vladimir Putin lanserade vid sitt toppmöte i Genève i juni.

Det är oklart exakt vilka som ska delta i mötet den 10 januari. Representanter för USA och Ryssland ska diskutera kärnvapenbegränsningar, men också spänningarna i Ukraina, enligt AFP:s amerikanska källa.

Ryssland har tidigare uppgett att mötet ska handla om de säkerhetsgarantier som Ryssland har krävt. Putin har ju krävt garantier för att försvarsalliansen Natos expansion österut stoppas.

Ryssland ska också förhandla med Nato och OSSE

Diskussionerna om situationen i Ukraina ska sedan fortsätta också de följande dagarna i bredare forum.

Den 12 januari förväntas Ryssland sätta sig vid förhandlingsbordet med representanter för försvarsalliansen Nato och den 13 januari planeras förhandlingar där Ryssland, USA och representanter för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) ska delta, uppger AFP.

Enligt AFP:s amerikanska källa kommer Ukrainas intressen absolut inte att förbises i förhandlingarna med Ryssland.

Källor: AFP, Reuters, STT