Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kina: Elon Musks satelliter nära att krocka med kinesisk rymdstation – uppmanar nu USA att "handla ansvarsfullt"

Teslas vd Elon Musk.
Bildtext Elon Musk och hans rymdambitioner får kritik av kineser på sociala medier.
Bild: AOP

Tesla- och Space X-grundaren Elon Musk är i hetluften efter att Kina meddelat FN:s rymdorgan om att dess bemannade rymdstation tvingats gira för hans satelliter. Kina uppmanar också USA att "handla ansvarsfullt" efter risksituationerna.

Det är frågan om två händelser där den bemannade rymdstation Tiangong tvingats agera för att undvika kollisioner med Space X:s Starlinksatelliter. Den ena händelsen ska ha inträffat den 1 juli och den andra 21 oktober, framkommer i rapporten som landet skickat till FN:s rymdorgan UNOOSA.

Av säkerhetsskäl vidtog Kinas rymdstation preventiva åtgärder för att hindra kollision, står det i dokumentet.

Kinas påståenden har ännu inte bekräftats av utomstående aktörer.

Space X har inte kommenterat anklagelserna.

Kina till USA: "Handla ansvarsfullt"

Enligt Kinas utrikesministerium ignorerar USA de skyldigheter som de lyder under i och med fördraget om yttre rymden - och utsätter astronauter för fara.

– Kina uppmanar USA att handla ansvarsfullt, sa Zhao Lijian, talesperson för utrikesministeriet under en presskonferens.

Även kineser lär rikta kritik mot Elon Musk och hans rymdambitioner på sociala medier. Hans bilmärke Tesla är ett bekant namn också i Kina där bolaget säljer tiotusentals bilar varje månad. Men i och med klagomålet till FN-organet kan hans varumärke ha fått sig en törn.

Enligt AFP ska en hashtag på ämnet ha använts över 87 miljoner gånger. Vissa uppmanar till bojkott av Musks företag medan andra undrar varför inga sanktioner införts. En menar att om rollerna vore ombytta skulle USA vid det här laget redan ha tillsatt sanktioner.

Space X har skickat iväg nästan 1 900 satelliter genom sitt satellitprogram Starlink och har planer på att skicka iväg tusentals fler.

Forskare efterlyser transparens om vad som skickas upp i rymden

Forskare har tidigare uttryckt sin oro över riskerna för kollisioner i rymden och efterlyst mer transparens av världens länder angående vad som skickas upp i rymden. Uppskattningsvis över 30 000 satelliter och rymdskrot rör sig i banor runt jorden.

Förra veckan sköt Nasa plötsligt upp en rymdpromenad med anledning av rymdskrot som kunde utgöra fara.

Källor: AFP, Reuters, BBC, FN:s rymdorgan