Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Läget inom intensivvården är under kontroll – HUS-området värst drabbat

Läkaren Matti Reinikainen utanför en sjukhusbyggnad.
Bildtext Det är svårt att säga hur omikronvarinaten påverkar ovaccinerade, säger professor Matti Reinikainen.

Läget inom intensivvården är under kontroll, det anser professor Matti Reinikainen vid universitetssjukhuset i Kuopio. För tillfället är intensivvårdsbehovet störst inom HUS.

– Under julhelgen ökade behovet av intensivvård bland coronapatienter en aning inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt. Men samtidigt har behovet minskat i resten av landet. Situationen är alltså mer eller mindre oförändrad, sa Reinikainen i Yleprogrammet Ykkösaamu i morse.

Reinikainen koordinerar intensivvården för coronapatienter.

En del uppskattningar förutspår att den mer smittsamma omikronvarianten skulle leda till att fler behöver sjukhusvård under de kommande veckorna. Det här kan Reinikainen ändå inte ta ställning till ännu.

– Det är omöjligt att säga med säkerhet. Det finns indikationer på att omikronvarianten skulle leda till att färre smittade behöver sjukhusvård, säger Reinikainen.

Svårt att veta hur omikron påverkar ovaccinerade

Enligt Reinikainen verkar omikron främst orsaka lindriga symtom för dem som är vaccinerade mot viruset eller som redan insjuknat i covid-19.

– Vi vet ändå inte om omikron är lindrigare också för dem som är ovaccinerade eller redan har haft corona, säger han.

Under de senaste veckorna har inga större regionala skillnader märkts när det gäller hur många coronapatienter som behöver intensivvård. Men det verkar ha förändrats efter julhelgen.

– Under de senaste dagarna har vi kunnat se att epidemin sprider sig allt kraftigare i södra Finland. Behovet av intensivvård är störst inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt samt i Kotka, Villmanstrand och Lahtis.

Enligt Reinikainen finns det ännu inga uppgifter om att också vårdpersonal skulle ha insjuknat. Men det är ändå en orsak till oro.

– Omikronvarianten som smittar lättare kommer sannolikt också att drabba vårdpersonal och på så sätt utgöra ett en stor utmaning för sjukhusen, säger han.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets text "Tehohoidon professori Matti Reinikainen: Tehohoidon tilanne on hyvin hallinnassa – epidemia painottuu Etelä-Suomeen".