Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Nu har det blivit dags för Hans-Åke Manelius att ge över till Jukka Isojoki i Vega Dans: "Jag tänker bli heltidsmusiker!"

Från 2022
Hans-Åke Manelius
Bildtext Hans-Åke Manelius ser fram emot sköna pensionärsdagar. Nu ger han över taktpinnen för Vega Dans till Jukka Isojoki.
Bild: Svenska YLE

Hans-Åke Manelius ger från och med den 8 januari över taktpinnen för Vega Dans till Jukka Isojoki. Hans-Åke går i pension efter 34 år på Svenska Yle.

På nyårsdagen, den 1 januari 2022, gör Hans-Åke Manelius och Jukka Isojoki Vega Dans tillsammans - lyssna på programmet klockan 19.15!

Vega Dans

Spela upp
Lyssna på Vega Dans på Yle Arenan!

Hans-Åke Manelius har varit programledare för Vega Dans sedan 2017. Han har själv spelat i dansbandet Susann Sonntag's, som han var med om att grunda 1985.

Nu har Hans-Åke ett nytt band på gång, partybandet Covericks, som hoppas på att få komma ut på spelningar bara coronarestriktionerna viker undan.

Dansbandslåtar kan som bekant vara både vemodiga och väldigt svängiga. Själv föredrar Hans-Åke ändå låtar som är glada.

- Jag tycker ofta mera om den svängiga dansbandsmusiken, den som har sina rötter i gammal rock'n'roll, det figurerar nog många låtar både i dag och i går, svängiga glada låtar. Jag är mera en dur-människa! De största hitarna är ofta lite vemodiga, men jag är inte så vemodig som person så jag gillar mera de spralliga låtarna.

Hans-Åke Manelius och Benny Törnroos
Bildtext Hans-Åke Manelius (t.v.), här med kollegan Benny Törnroos.
Bild: Yle/Camilla Kivivuori

Vad krävs för att en låt ska få kallas dansbandslåt?

- Man ska nog helt enkelt kunna dansa till den. Den ska ha en klar rytm, den ska var lockande och medryckande. Rytmen är viktig, vare sig det är en tryckare eller en bugglåt. Annars blir det inte dans av det. Låtarna har också oftast en text som tilltalar just den här publiken. Där kan finnas gammal och ny kärlek, sommarminnen - den här tiden sjunger man "hey, happy new year". Det är mycket känslor.

De största hitarna är ofta lite vemodiga, men jag är inte så vemodig som person så jag gillar mera de spralliga låtarna.

Hans-Åke Manelius

- Låtarna som blir populära ska ofta ha en ordentlig refräng som fastnar i minnen, folk vill ofta sjunga med då de dansar.

Inom dansbandsmusiken har man tagit intryck från rock'n'roll, från country och schlager, berättar Han-Åke. Förr i tiden översatte man mycket utländska låtar, man översatte till exempel ofta tyska schlagers till svenska. Men sedan började man skriva mera eget och numera är musiken nog en salig blandning av allt, konstaterar Hans-Åke.

- Vissa band profilerar sig och kör mera med ett klart countrystuk, medan andra har mera rock'n'roll i sitt sound. Andra kör med det riktigt traditionella, mjuka, gramgoa låtar.

Dansbandet Susann Sonntag´s, Kenneth Wollsten, Johan Karlsson, Susann Sonntag, Kenneth Sonntag, Hans-Åke Manelius
Bildtext Hans-Åke Manelius (längst t.h.) i dansbandet Susann Sonntag's, där han spelade 1985-2018.
Bild: Susann Sonntag's

Hans-Åke Manelius

- Började sin karriär på Yle 1987
- Har under årens lopp jobbat bland annat som musikredaktör och musikkoordinator på Svenska Yle. Varit programledare för program som Tongåvan, Radiotoppen, Euro-Rock och Vega Dans (sedan 2017).
- Spelade i dansbandet Susann Sonntag's, som han var med om att grunda. Numera spelar han i partybandet Covericks
- Lyssnar hemma på både nytt och gammalt, allt från progressiv rock och dansband till hitlåtar och klassisk musik
- Sven-Ingvars är ett band som Hans-Åke gärna lyfter fram. "Sven-Ingvars visade på mångsidighet redan under Sven-Erik Magnussons tid. Efter hans bortgång år 2017 tog sonen Oscar över. Oscar har lyckats bra med att förvalta arvet efter sin far och att utveckla bandet till något nytt, som till exempel den senaste singeln "En liten bit av Värmeland" visar", berättar Hans-Åke.
- Hans-Åke en duktig cyklist och gillar också att simma, promenera och gå på gym

Jukka Isojoki tar över som programledare

Jukka Isojoki har varit programledare för den finlandssvenska musiklistan Vegatoppen sedan år 2016. Under årens lopp har otaliga dansbandslåtar figurerat på Vegatoppen, så genren är ingalunda obekant för Jukka.

jukka isojoki, programledare för vegatoppen, nöjesfredag, lördax
Bildtext Från och med den 8 januari 2022 är det Jukka Isojoki som är programledare i Vega Dans
Bild: Yle

- Det finns ett fint hantverk här och det är via Vegatoppen som jag har stiftat bekantskap och knutit kontakter inom bandsbandsvärlden de senaste åren. Men det är klart att jag sitter med munnen öppen och lyssnar på Hans-Åke och tar in allt han säger, han är en vandrande dansbands-musikdatabank och annars också mycket kunnig inom musik. Så där har jag mycket att lära mig.

Jukka Isojoki

- Var med redan på Kanal 8 och Radio X som var förfäder till Radio X3M. Då kanalen startade 1997 sände Jukka partyprogrammet eXtravaganza. Läs mera om då Jukka drog sin sista Önska-sändning.
- har också varit programledare för bland annat Vega Kväll, Nöjesfredag, Lördax, Önska och Låten i mitt liv.
- Är för tillfället programledare för Vegatoppen, som sänds i Yle Vega torsdagar klockan 17.30, och för Vega Dans från och med 8.1. Jukka gör också frågesporten Vinn eller försvinn och Vega Fredag med skivrådet i Yle Vega.
- Kuriosa: År 1989 då Jukka var endast 15 år gammal inledde han sin radiokarriär på lokalradiostationen Radio Vaasa. Har oavbrutet fungerat som programledare sedan dess.

Jukka Isojoki är speciellt imponerad av den livslust och energi som verkar genomsyra dansbandsmusiken och hoppas att han i och med sin nya roll som programledare för Vega Dans ska få vara en del av den glädjen och föra den vidare.

- Jag ser dansband som glädje. Sällan ser man folk ledsna då man ser dokumentärer eller filmer från dansbandsgalor. I Sverige har det varit hippt med dansband och man har kanske nått en ny yngre publik på ett annat sätt än här hemma i Svenskfinland. Jag har med beundran följt med den genuina glädjen i de som uppträder med den här musiken och också de som njuter av den.

Jag har med beundran följt med den genuina glädjen i de som uppträder med den här musiken och också de som njuter av den. Jag hoppas jag får vara en del av den glädjen och föra den vidare.

Jukka Isojoki

Hur ofta lyssnar du på dandsband där hemma?

- Just nu hela tiden! Tack vare Vegatoppen har jag fått lära mig att om inte gilla så åtminstone försöka njuta av olika typer av musikstilar som jag kanske inte vanligtvis lyssnar på själv. Det tog ganska länge före jag började gilla Metallica i ungdomen. Jag hade vänner som indoktrinerade mig i den här musiken och sedan blev de ett av mina favoritband.

Lyssnarönskemål och nya utgivningar bland låtarna i Vega Dans

Vega Dans presenterar nya utgivningar och spelar också lyssnarönskemål. Bland låtarna finns aktuella dansbandslåtar och gamla godingar, svenska och finlandssvenska låtar och plock från de övriga nordiska länderna. Jukka kommer att lära sig mycket efter hand, konstaterar han och tror att det kan vara en styrka.

- Jag är inte så inne i dansbandskulturen så jag kommer att lära mig vart efter. Det kan utmynna i något nytt i programmet framöver.

Hans-Åke ser fram emot sköna pensionärsdagar. Att lägga fötterna på sofflocket ingår dock inte i Hans-Åkes planer.

- Jag tänker bli heltidsmusiker!

Vega Dans

- programmet sänds i Yle Vega varje lördag klockan 19.15-21.00 och i repris fredagar klockan 22.15.
- Vega Dans finns också på Yle Arenan
- I Facebook-gruppen Vega Dans kan du kan du kommentera och diskutera både programmet och dansbandsmusik i allmänhet.
- Har du en låt du skulle vilja höra i Vega Dans? Hör av dig via gruppen på Facebook eller skicka e-post till adressen vega.dans@yle.fi
- Jukka Isojoki är programledare för Vega Dans från och med 8.1

Artikeln baserar sig på Joakim Rundts intervju med Hans-Åke och Jukka Isojoki. Du kan höra intervjun i sin helhet i Vega Eftermiddag 1.1.