Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kärleken och hälsan är den gemensamma nämnaren – Yle Åboland frågar om förväntningarna på det kommande året

Uppdaterad 29.12.2021 06:15.
Roy Sundén och Karin Kandelin ler mot kameran och håller om varandra
Bildtext Roy Sundén och Karin Kandelin bor i Helsingfors och har spenderat julen i Åbo.
Bild: David Fagerudd / Yle

Nyåret knackar på dörren och Yle Åboland har tagit sig ut till Åbo centrum för att få reda på vem som är glad att få lämna 2021 bakom sig och vad förväntningarna på det nya året är.

Roy Sundén och Karin Kandelin säger att deras år gått relativt lugnt till. De bor i Helsingfors, men har kommit till Åbo över julen.

– Ja man har ju levt i celibat där på stugan nästan hela tiden. Men ett ganska mysigt år har det varit. Inga stora besvikelser eller så, berättar Sundén.

Karin Kandelin berättar att de spenderat mycket tid i Snappertuna och i skogen.

– Vi har distansarbetat en hel del, så vi har haft tid att utforska och resa runt i Finland. Det har varit en höjdpunkt måste jag medge. Vi har varit lite kors och tvärs mellan Lappland och Nyslott säger Kandelin.

Parets förhoppningar för nästa år är inte speciellt krävande. De hoppas hålla sig friska och kanske få igång några av de projekt som de planerat för huset. Bara barnen mår bra så är det huvudsaken.

– Vi blev bjudna på hemmafest till nyåret, men vi måste gå och coronatesta oss innan vi vet om vi kan fara eller inte, säger Kandelin. Som nyårslöfte blir det väl det där vanliga med bantandet och att försöka leva mer hälsosamt.

Emma Corrêa de Mora studerar folkrätt vid Åbo Akademi för andra året. Hennes år har varit rätt så lugnt, men det finns ändå ljusglimtar.

– Det har varit skönt att få återvända till närstudier en stund. Lite stressigt är det att gå tillbaka till distansundervisningen. Men det har nog varit ett riktigt bra år ändå skulle jag säga, säger Emma Corrêa de Mora.

Emma Corrêa de Mora har blågrön jacka och mössa. Hon ler mot kameran.
Bildtext Emma Corrêa de Mora har gillat att få ha närstudier igen.
Bild: David Fagerudd / Yle

Corrêa de Moras nyårslöfte sedan tidigare var att äta mer potatis, och det lyckades hon med. 2022 ska hon försöka ta en springtur åtminstone en gång i veckan.

– Jag har inte egentligen hunnit tänka på vad mina förväntningar är för nästa år. Nyåret ska jag ändå fira tillsammans med några vänner, säger Corrêa de Mora.

Kimmo Makkonen säger att han hunnit delta i många evenemang under året som gått. Det har varit höjdpunkten för honom.

– Det har varit ett ganska bra år. Många fina minnen. Då det på sommaren gick att delta i kulturevenemang lyckades jag se flera konserter. Ilovaarirock i Joensuu var det bästa jag såg. Då fick jag höra orkestern Eläkeläiset spela humppa, berättar Kimmo Makkonen.

Kimmo Makkonen har en röd mössa och ryggsäck.
Bildtext Kimmo Makkonen hoppas att 2022 blir året då han hittar kärleken.
Bild: David Fagerudd / Yle

Kimmo Makkonens största förhoppning för det kommande året är att hitta kärleken och någon att grunda en familj med. Nyåret ska firas på landsbygden.

– Jag gillar inte raketer och bomber. Om jag rör mig i staden under den tiden har jag skyddsglasögon och hörselskydd på, berättar Makkonen.

Pia-Maria och Mari-Susann Grandell tycker att året varit förvånansvärt bra. Pia-Maria har fått många nya utmaningar i arbetslivet.

– Sen har jag hittat en ny kärlek dessutom. Man kan inte be om så mycket mera än det, berättar Pia-Maria Grandell.

Pia-Maria Grandell och Mari-Susann Grandell vid åkanten i Åbo centrum.
Bildtext Pia-Maria (vänster) och Mari-Susann Grandell (höger) tycker att 2021 trots allt har varit ett rätt bra år.
Bild: David Fagerudd / Yle

Mari-Susann Grandell har tyckt att det varit ett speciellt år. Räddningen var att hon fått vara ute på sommarstugan.

– Man har fått tid att tänka på vad som är viktigast i livet. Mina förhoppningar för nästa år är att pandemiläget långsamt ska börja normalisera sig, säger Mari-Susann Grandell.

Båda ska fira nyår med nära och kära, fast på olika håll.

Nyårslöften tackar de blankt nej till!