Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rysk domstol beslöt upplösa landets äldsta människorättsorganisation Memorial

Från 2021
Rysslands högsta domstols domare Alla Nazarova läser upp en dom i rättsalen.
Bildtext Domaren Alla Nazarova i Rysslands högsta domstol läser upp beslutet som innebär att Memorial läggs ned.
Bild: Natalia Kolesnikova / AFP

Högsta domstolen i Ryssland fattade på tisdagen ett beslut som rimmar väl med Putinregimens allt mer intoleranta hållning till oberoende människorättsorganisationer. Beslutet innebär att organisationen Memorial upplöses.

Internationella Memorial har sedan 1980-talet dokumenterat Sovjetunionens totalitära historia och byggt upp en stor databas över de medborgare som föll offer för statens terror särskilt på 1930-talet.

Organisationen verkar förutom i Ryssland även i Ukraina, Kazakstan, Lettland och Georgien.

I dagens läge arbetar Memorial för att stödja mänskliga rättigheter och demokrati och för att förhindra en återkomst av totalitarism.

Ger falsk bild

Det ryska åklagarämbetet har en helt annan syn på Memorial. Åklagaren har anklagat organisationen för brott mot lagen om utländska agenter, en omstridd lag som drabbar allt fler regimkritiska organisationer i dagens Ryssland.

Under tisdagens rättegång har åklagaren pläderat att Memorial “skapar en falsk bild av Sovjetunionen som en terroriststat". Domaren höll med och beslöt därför förbjuda hela verksamheten.

– Vi har för avsikt att överklaga beslutet, och kommer även att överklaga till Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna, säger Memorials styrelseordförande Jan Ratjinskij.

Omkring 50 personer hade samlats utanför domstolen till stöd för Memorial. Efter att domen föll skanderade folk: "Skam!", rapporterar tidningen Novaja Gazeta.

Polisen grep minst två personer.

Ny process väntar

Det ryska rättsväsendet är inte helt klart med Memorial. En domstol i Moskva ska snart ta itu med Memorials ryska avdelning som är en skild organisation.

Organisationen “Rysslands veteraner” har krävt att ryska Memorial ställs inför rätta för “rehabiliteringen av nazismen”.

I det fallet har åklagarmyndigheten funnit "tecken på rättfärdigande" av extremism och terrorism.

Även där vill man förbjuda verksamheten och lägga ned hela organisationen.