Nya restriktioner pressar österbottniska krögare hårt: "Får se vad vi har kvar efter det här"
En del väljer att hålla helt stängt, andra håller öppet det lilla som går. Flera tvingas permittera personal. Gemensamt för de österbottniska krögarna just nu är att man finner det nästintill omöjligt att planera framåt.
Cisse Grönholm är vd på Hotel Red & Green i Närpes och en av dem som kommer att krympa verksamheten på restaurangsidan då de nya restriktionerna nu trätt i kraft.
– Det här är vår vardag sedan två år tillbaka, men visst börjar man bli lite trött. Det svåraste är ju att det kommer så tvära kast, det går för fort och man hinner inte riktigt med.
Grönholm syftar på att hon så sent som i november hade fullt upp med att ta i bruk covidintyget på restaurangen. I och med de nya restriktionerna, som gäller från och med tisdagen, läggs covidintyget på hyllan och restauranger som finns i områden som befinner sig i fasen för samhällsspridning måste stänga senast klockan 18 oavsett.
Grönholm kommer ändå att stänga restaurangen redan klockan 17, då utskänkningen måste upphöra. Det är ingen större idé att hålla öppet om gästerna inte kan ta ett glas vin eller en öl till maten, tycker hon.
– Det blir frukost och lunch, och så ska vi ta så bra hand om hotellgästerna som möjligt. Men vi kör nog på sparlåga.
Normalt jobbar minst tre personer kvällsskiftet på restaurangen. Dem tvingas Grönholm nu permittera, vilket känns allt annat än roligt.
– Redan länge har vi sett hur många som flyr branschen, och det skulle verkligen gälla att hålla i sin personal. Får se vad vi har kvar efter det här.
Hon säger att januari brukar vara en lite lugnare tid i restaurangbranschen, men att det nu är omöjligt att sia om framtiden efter de tre veckor som de nya restriktionerna gäller.
– Vem vet vad som kommer, det ser ju inte bra ut när man följer med siffrorna och smittspridningsläget.
Vasakrögare: "Planeringen blir helt omöjlig"
Susanna Tuohiniemi är vd på Fondis Ab i Vasa.
Bolaget upprätthåller en matrestaurang, en nattklubb och en karaokebar i centrum. Nattklubben och karaokebaren är helt och hållet stängda.
Restaurangen är just nu öppen för lunchgäster.
Och även på Tuohiniemis företag innebär restriktionerna permittering av personalen, än en gång. Och givetvis stora ekonomiska förluster.
– Och när man tvingas stänga med två dagars varsel så hinner man inte riktigt reagera. Så kostnaderna är höga också en lång tid efteråt, säger Tuohiniemi.
Tycker du att man borde ha fortsatt med covidintyget?
– Situationen är förstås oroväckande sett till siffrorna och jag förstår att något måste göras. Men THL har ju varit inne på det att problemet är när vaccinerade och icke-vaccinerade har för mycket kontakt. Så jag tycker att man i första hand borde ha strukit möjligheten att komma in med ett negativt coronatest.
THL:s generaldirektör Markku Tervahauta sa i en intervju den 18 december, gällande covidintyget, att det ur infektionsepidemiologisk synvinkel vore bättre med enbart ett testintyg eller ett vaccinintyg.
Med testintyget kunde personer få delta på tillställningar om de kan uppvisa negativt testresultat, oberoende av vaccinering eller inte. Vaccinintyget kunde å sin sida släppa in enbart vaccinerade, som alltså kan bära på coronaviruset och smitta varandra, men med stor sannolikhet får mildare symtom.
Men någon sådan ändring har ännu inte gjorts.
– Så nu är vi igen i situationen att vi inte har någon aning om vad som kommer att hända efter de här tre veckorna. Planeringen blir helt omöjlig, säger Susanna Tuohiniemi.
Krögare i Jakobstad har andra jobb
Friends pub i Jakobstad håller stängt åtminstone så länge restriktionerna är så tuffa som de är nu.
Vanligen öppnar Friends klockan 18 men nu skulle man alltså endast få ha öppet fram till samma klockslag.
Att öppna tidigare är inte heller en möjlighet.
– Jag och min kollega har andra jobb nu, för att försöka få pengarna att räcka till, säger en av pubens ägare Lennart Svensson.
Det handlar helt enkelt om att få bröd på bordet. Stöden som betalas ut räcker inte på när till, menar Svensson.
– De är inte alls i nivå med det som man förlorar.
Svensson är orolig för om det alls finns någon pub kvar att öppna efter att restriktionerna lindras, något som enligt nuvarande beslut sker efter den 20 januari.
Han tycker samtidigt att restaurangbranschen behandlas orättvist och får bära hundhuvudet. Och nu börjar hemmafesterna igen, tror han.
– Folk kommer inte att sluta träffas i grupp.
Svensson ser en störande inkonsekvens i det hela.
– Skulle myndigheterna stänga Alko och förbjuda alkoholförsäljning i affärerna så okej, då kan jag gå med på det här. Men när det bara är krogarna som tar smällen, då har jag svårt att förstå det.