Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Skådespelaren Sofie Lybäck: "Jag känner mig modig när jag vågar stå upp för mig själv och andra"

Från 2022
Sofie Lybäck
Bildtext Sofie Lybäck spelar mot Robert Gustafson i Den osannolika mördaren.
Bild: Kitty Lingmerth

Vilken av alla karaktärer som Sofie Lybäck spelat skulle hon helst vara i det verkliga livet? Varför är hon rädd för djupt vatten? Det här och mycket mer får du reda på när nio kända personer ställer frågor till skådespelaren Sofie Lybäck.

I den här intervjuserien har Johannes Björkqvist bett elva kända personer ställa frågor till varandra. Näst i tur är skådespelaren Sofie Lybäck.

Skådespelaren Sofie Lybäck är född och uppvuxen i den lilla byn Libik i Kronoby. Redan som ung hade hon ett stort intresse för att sjunga, dansa och skådespela. Sommarteatrar har alltid legat henne varmt om hjärtat och tillsammans med Isa Lindgren-Backman väckte hon liv i Torgare sommarteater med pjäsen Mitt Hjärtas Hem – en pjäs om Signe Strömborgs arv. Sofie har studerat vid Performing Arts School i Göteborg och East 15 Acting School i London. Sofie har främst stått på teaterscenen och deltagit i pjäser som West Side Story och La Strada. I Netflixserien Den osannlika mördaren, som handlar om mordet på Olof Palme, spelar Sofie psykolog. I serien spelar hon mot Robert Gustafsson.

Sofie Lybäck har fått frågor av skådespelaren Bianca Kronlöf, programledaren Janne Grönroos, fotbollsspelaren Adelina Engman, seglaren Mikaela Wulff, trummisen Vicky Österberg, skådespelaren Tiffany Kronlöf, artisten Walter Fellman, dansbandsmusikern Herman Hagnäs och artisten Alexandra Lehti.

Alexandra Lehti, Lxandra
Bildtext Alexandra Lehti gör musik under artistnamnet Lxandra.
Bild: Anuk Rohde

Alexandras fråga: Vilken av alla karaktärer du haft skulle du helst vara i det verkliga livet?

– Den som är mest färsk i minnet, alltså psykologen jag spelade i Den osannolika mördaren. Jag har alltid velat arbeta inom det sociala området om jag inte vore skådespelare. Om jag ska ta en rolig karaktär så skulle jag välja vesslan jag spelade i Det susar i säven. I den föreställningen hade vi otroligt fina dräkter och masker. Vesslan från Det susar i säven är riktigt galen och gör vad som helst utan att ta ansvar för konsekvenserna.

Bianca Kronlöf
Bildtext Skådespelaren och komikern Bianca Kronlöf gav 2021 ut debutromanen Brev till mannen.
Bild: Thron Ullberg

Biancas fråga: När känner du dig modig

– Jag känner mig modig när jag dyker. Jag var med om några incidenter som barn där jag inte bottnade och behövde hjälp. Dessa händelser har gjort att jag är rädd för vatten. För några år sedan ville jag bemästra rädslan så jag tog dykcertifikat i Thailand. Jag var väldigt rädd när jag första gången skulle dyka, men direkt jag var under ytan så infann sig ett lugn i kropp och själ. Jag har fortsatt dyka i Stockholms skärgård och längar efter att igen få dyka på varmare breddgrader. Jag är stolt över mig själv varje gång jag dyker.

– Jag känner även mig modig när jag vågar stå upp för mig själv och andra. Jag har sagt till flera gånger när någon betätt sig olämpligt mot mig eller någon av mina vänner. Säger man till och vågar stå upp för något som är orättvist kan man förlora både jobb och vänner, men enligt mig är det alltid värt det.

Adelina Engman tittar bekymra åt sidan.
Bildtext Adelina Engman spelar i svenska Hammarby IF.
Bild: Yle / Tomi Hänninen

Adelinas fråga: Vi har båda bott i Göteborg och London. Om du skulle få leva om ditt liv i respektive stad, vad skulle du vilja uppleva igen?

– Jag studerade i bägge städerna så de är starkt förknippade med studieliv. Under studietiden levde jag i min egen lilla bubbla och höll på med många roliga projekt. Jag utforskade mig själv och växte som person under den här lekfulla perioden i mitt liv. Skulle jag ha möjlighet att uppleva något från tiden i Göteborg och London igen så skulle det vara studielivet.

Lyssna på de övriga frågorna och svaren i klippet nedan. Där berättar Sofie om vart hon helst cyklar på den perfekta sommardagen, när hon skäms och vad som gör sommarteatrar så folkkära.

Sofie Lybäck: "Jag känner mig modig när jag vågar stå upp för mig själv och andra"

23:51

Diskussion om artikeln