Isbanan utanför Borgå populär bland jullovsfirare: "Det är så fint att någon ids göra den"
Isbanan utanför Borgå är populär bland jullovsfirare och andra motionärer.
– Vi ska ut och åka längdskidor här på den fina isbanan, berättar Mira Lohmann.
Hon och hennes pappa har just kommit ut på isen från Hammars och håller på med att sätta på sig skidorna.
– Vi tänkte att vi ska utforska öarna lite och kanske åka lite längre ut än man brukar, berättar Mira Lohmann.
Hon och pappa Niklas Lohmann var ute vid isbanan redan dagen innan.
– Vi var faktiskt här i går och då bestämde vi oss för att åka. Vi har förberett oss med underställ och varm choklad. Vi ska nog vara ute halva dagen, säger Mira innan hon och pappa ger sig iväg.
Tittar man ut över isen utanför Hammars ser man en massa små och större figurer: Sällskap på skidor eller skridskor, hundägare på promenad och föräldrar som skuffar barnvagnar framför sig eller drar på en pulka.
De flesta av dem går längs den breda snöfria fåran som frivilliga Borgåbor plogat upp på isen.
Vissa är på väg till eller från Borgå centrum, andra tar sig hellre utåt mot Emsalö. Riktigt så långt sträcker sig ändå inte isbanan, även om den är ungefär 12 kilometer lång.
– Den går från Borgå centrum till Furuholmen med små avtag till Haiko, Kråkö och Gammelbacka strand från huvudvägen, berättar Dan Branders.
Det är Branders och Tomi Vilenius som plogat upp isbanan med snöplogar fästa på fyrhjulingar. En tredje kompis, Joona Tyyskä, ska hjälpa till med underhållet av banan.
– Vi gjorde isbanan för vi tänkte att det måste finnas någonting som folk kan göra när det är lite dåliga tider, vi tänkte att kanske människorna vill sporta och vara ute och göra något roligt, säger Vilenius.
Plogas med fyrhjulingar
Det här är andra året Borgåborna kan ge sig ut på en färdigt plogad väg på isen.
– Förra vintern var första gången vi gjorde det här. Det var jättemånga som tyckte om det och nu genast när isarna blev så här bra så tänkte vi att vi gör det på nytt, berättar Vilenius.
Han hoppas isbanan blir en tradition, även om det är ganska arbetsamt att göra den.
– Nog tar det ju lite tid. Vi måste ha två fyrhjulingar så att vi kan skuffa bort snön med dem, och så är det ju viktigt att man sköter om banan så den hålls i bra skick. Det går åt långa kvällar, säger Vilenius.
Han, Branders och Tyyskä delar på jobbet med att hålla banan i skick. De är privatpersoner och gör det på frivillig basis. Någon av dem försöker åka ut och putsa banan så snabbt som möjligt när det kommer snö.
Lite hinner de förstås njuta av stillheten på isen själva också. Branders berättar att han hunnit göra några promenader och Vilenius har åkt skridsko här med sin familj.
Ett tips från Branders är att gå eller åka skridsko ut till Furuholmen.
– Där finns en grillplats, men ved måste man kanske ta med själv, säger han.

Fint vinterväder för en skridskotur
På en brygga sitter Veli Wikman och snör på sig ett par skridskor med långa bett. De är till för långfärdsåkning, men i dag blir det en lite kortare tur.
– Vi tänkte åka mot Gammelbacka med min sonson, säger Wikman.
Han har varit ute på isen flera gånger de senaste dagarna och tänker komma på nytt så länge vädret tillåter.
– Det är roligt att de har gjort den här banan här, säger Wikman.
Linda Härkönen är på väg ut på isen med barnen Aino, Iida och Sulo.
– Flickorna sätter på sig skridskorna, säger Härkönen och berättar att några kompisar också ska komma med och åka skridsko.
Hon tycker det är fint med isvägen och berättar att familjen gått på den också året innan.
Tarja Koskenlaita-Aimula kommer stavgående över isen från Borgåhållet.
– Vi kom isvägen från Hellberghallen i Näse. Därifrån kom vi hit till Hammars SEO med meningen att ta någonting varmt att dricka, sedan ska vi fortsätta, berättar hon.
Det är några minusgrader ute men Koskenlaita-Aimula tycker inte det är kallt.
– Nej, det är skönt. Vi har ingen brådska, vi har hela dagen på oss.
Hon är glad över isbanan.
– Det är nog så fint att någon ids göra den, att vi får ha en sådan här. Det är nog mycket folk här som vi träffat under vägen, berättar Koskenlaita-Aimula.
Kom ihåg säkerheten
När vi träffas på tisdagen uppskattar Branders att isen är omkring 20 centimeter tjock, på sina ställen 10–15 centimeter.
Vilenius berättar att de brukar mäta isen nu och då när de rör sig längs banan och säger att de sett till så isbanan inte går över ställen där vattnet strömmar eller andra platser där de vet att isen brukar vara sämre.
Säkerheten är ändå på var och ens eget ansvar när man ger sig ut på isen.
– Vi rekommenderar att man bekantar sig med redskapen som man behöver för att röra sig ute på isen: isdubbar och gärna ett klädombyte. Det viktigaste är att inte ge sig ut ensam, det finns alltid risker, säger Vilenius.
Om det blir en kall och bra vinter så kan det kanske bli aktuellt för Borgå stad att dra upp ett skidspår på isen, efter noggrannt övervägande och isborrningar för att kolla tjockleken.
– Men det tar nog en tid ännu innan vi ens funderar på det, säger Per Högström, chef för idrottstjänsterna.
Om en officiell instans så som staden drar upp spår på isen så tar de samtidigt på sig ansvaret för säkerheten för dem som använder sig av sagda spår.
– Man ska vara mycket försiktig på isen, påminner Högström.
Här kan du kolla vad du ska tänka på innan du ger dig ut och njuter av en vacker vinterdag på isen:

Diskussion om artikeln