Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ålands coronaläge har varit lugnt – läkare: “Nu krävs åtgärder för att smittspårningen inte ska kollapsa”

Landskapsregeringens hus i Mariehamn.
Bildtext – Hittills har vi haft mindre spridning än vi hade väntat oss, säger lantrådet Veronica Thörnroos på Ålands landskapsregering.
Bild: Henri Salonen

På Åland råder för tillfället utgångsnivå, och antalet smittade har innan julhelgen varit få. Lantrådet Veronica Thörnroos säger att landskapsregeringen kan reagera snabbt om läget förändras, men läkaren Mogens Lindén efterlyser proaktiva åtgärder.

Incidensen har varit låg före jul och just nu råder inga andra restriktioner på Åland än de gränsrestriktioner som övriga Finland har infört.

– De nya restriktionerna som införts i Finland påverkar oss väldigt lite. Det som påverkar oss är gränsrestriktionerna, eftersom de är desamma som för övriga Finland. När läget förändras har vi på landskapsregeringen beredskap att mycket snabbt fatta beslut, säger lantrådet Veronica Thörnroos.

Mogens Lindén är en av fem läkare som veckovis är jourhavande smittskyddsläkare på Åland. Han är också specialist i barn- och allmänmedicin. Enligt honom har smittspårningen hittills fungerat väldigt bra på Åland.

– Vi har en helt otroligt välfungerande smittspårning med ett gäng sjukskötare som sitter och ringer runt på kvällarna. Den fantastiska smittspårningen tror jag är hemligheten med att Åland har klarat sig så bra under pandemin.

Personporträtt av en man.
Bildtext Mogens Lindén efterlyser proaktiva åtgärder istället för reaktiva.
Bild: Privat

Läget veckorna innan jul har varit lugnt, med ett hanterbart antal smittade, men nu under julhelgen har resandet ökat. Många unga ålänningar studerar i Finland och Sverige och har kommit hem för att fira jul, och också andra har rest under julen.

Det här betyder att det finns en stor risk att antalet smittade ökar.

– För att uttrycka det hela med en havsmetafor. Om du befinner dig på en fjärd i en segelbåt och det är omikronstorm i alla omgivande sjödistrikt, visst tittar du noggrant mot horisonten, säger Mogens Lindén.

– Du sätter på dig flytväst, funderar om du ska gå i nödhamn och ser om du ska reva dina segel. Att säga att du är i utgångsfas och att du inte behöver göra något är bara dumt.

Incidensen pendlar snabbt

Han säger att faserna är skrivbordskonstruktioner.

– I ett litet samhälle kan incidensen pendla kraftigt. Ibland har Åland haft den högsta incidensen i Finland, ibland den lägsta.

Eftersom omikron smittar mer än deltavarianten och omikron rasar i Norge, Danmark, Sverige och Finland kommer den att komma också till Åland, säger Lindén.

– Nu har man ansett att Åland är i utgångsfas medan Finland är i spridningsfas och därför har Finland de begränsningar som har trätt i kraft på fastlandet. Det är lite olyckligt att man kopplar restriktionerna till de här faserna.

Om omikronsmittan sprider sig på Åland finns risken att smittspårningen inte hinner med.

– Då kollapsar den och då får vi ägna oss åt att ta hand om de sjuka. Då är frågan hur vi kan skydda oss. Det som alla kan göra är att hålla hygienrutiner, tvätta händerna, hålla social distans, och alltid använda ansiktsmask där det finns mycket människor såsom i butiker, köpcentrum och kollektivtrafik.

Utöver det här ska man också undvika att gå på krog, enligt Mogens Lindén.

– Jag har full förståelse för att restaurang- och caféinnehavarna känner väldigt stor oro för en kraftig nedstängning, men jag tycker att man borde vara återhållsam att gå på nattklubb och rumla runt i dessa dagar.

Osäkra veckor framöver

Lindén påpekar också att dubbelvaccination och covidintyg inte skyddar oss fullt ut.

– Det finns en tilltro till vaccinerna att de skyddar mot smitta. Vaccinerna är mycket mycket bra eftersom de skyddar mot allvarlig sjukdom och förhindrar att sjukvården belastas, men du kan fortfarande bli smittad. Covidintyget räcker alltså inte.

Han uppmanar till återhållsamhet under de kommande två till tre veckorna, eftersom det ännu är oklart hurudan sjukdomsbild omikron kan ge upphov till.
– Det ena scenariot är att omikron inte ger en särskilt allvarlig sjukdom, men god immunitet. Då kan omikron ge flockimmunitet i bästa fall, men det vet vi ännu inte.

– Det andra scenariot är att omikron kan ge ännu okända kliniska manifestationer, och därför är det så viktigt att köpa tid. Om det är något som har varit typiskt för den här pandemin är att vi ständigt blir överraskade.