Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Isen har lagt sig tidigt i den inre skärgården i Västnyland – isforskare: "Det är ändå inte exceptionellt"

Från 2021
Människor som skidar och går på is med snö på.
Bildtext Gå ut på isen i skärgården bara om du är säker på att den är tillräckligt tjock, uppmanar de som rör sig mycket i skärgården. Arkivbild.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Isen i den västnyländska inre skärgården är ännu så tunn att man ska låta bli att gå på isen om man inte känner till området man rör sig på, säger isforskare Patrick Eriksson. Lokala företagare säger att isen är 5-15 centimeter tjock i den inre skärgården.

Då man spanar ut över vattnet i Ingå och Ekenäs skärgård är det lätt att tro att isarna håller att gå på, men västnyländska skärgårdsföretagare och isforskare Patrick Eriksson vid Meteorologiska institutet uppmanar alla att vara försiktiga.

Runt Hangö är vattnet öppet, men det kan finnas issörja i en del vikar, berättar fiskare Anders Malén.

Isgränsen vid Bågaskär

I Ingå skärgård är isen 5-15 centimeter tjock på en del ställen i den inre skärgården, berättar företagaren Mikael Rehnberg som arbetar i skärgården.

– Där vattnet strömmar finns ingen is eller så är den väldigt tunn. Isgränsen går vid Bågaskär, därifrån är det öppet vatten.

20 centimeter i inre fjärdar

Företagaren Niklas Wikström i Ekenäs skärgård berättar att isen är cirka fem till femton centimeter från Sommaröstrand och norrut.

– I inre fjärdar kan istäcket vara 20 centimeter tjockt. Men det är ingen is där vattnet strömmar och yttre skärgården är öppen. I mellanskärgården kan det finnas tunn is.

Isforskare Patrick Eriksson säger att istäcket har lagt sig rätt så tidigt den här vintern längs sydkusten.

– Klimatet har blivit så pass varmt att tillfrysningen sker ett par veckor senare än normalt. Förändringen har skett under 20 till 30 år. Nu har tillfrysningen skett ett par veckor tidigare än normalt, men det är ändå inte exceptionellt.

Dessutom behövs det bara några centimeter snö för att isens tillväxt dämpas, även om det skulle vara minus tio grader kallt.

Isforskare: Gå inte ensam ut på isen

Niklas Wikström kommer i håg att vattnet var öppet den här tiden i fjol.

– Det är oftast i januari som man kan börja röra sig på isen. De jag har sett att nu går på isen är lokala invånare som vet var de kan röra sig säkert.

Öppet hav i Hangö i december 2021.
Bildtext Så här såg det ut på Fabriksudden i Hangö den 28 december 2021.
Bild: Johanna Lindholm / Yle

Man ska också vara väldigt försiktig med fordon, så som fyrhjulingar.

– Kör bara där det finns spår, kör inte upp nya spår, säger Mikael Rehnström.

Patrick Eriksson uppmanar folk att inte gå ensamma ut på isen.

– Ett allmänt råd är att inte röra sig på isar där man inte har koll på omgivningen. Isen ska vara över tio centimeter för att vara säker att gå på. Om isen är tunnare än tio centimeter så betyder det att det finns ställen med ännu tunnare is.

Tips på utrustning då man ger sig ut på isen

Långfärdsskridskoåkaren Jöns Aschan tipsar om vad de som ger sig ut på långfärder brukar ha med sig:

– Vi har en hacka så vi kan kolla om isen håller, det behövs isdubbar att dra sig upp ur en vak med, en ryggsäck som håller en flytande och i den finns torra kläder. Dessutom har vi en kastlina på cirka 15 meter med flottör och vikt.

Här kan du följa med isläget på Meteorologiska institutets webbplats.

Diskussion om artikeln