Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hovrätten dömde två män för mord i Virkby – en tredje man ska sinnesundersökas

Lagbok.
Bildtext Helsingfors hovrätt ändrade på en dom som Västra Nylands tingsrätt gav i ett mordfall. Arkivbild.
Bild: YLE/Arja Lento

Helsingfors hovrätt har dömt annorlunda än Västra Nylands tingsrätt i ett mordfall i Virkby i februari 2020. Tingsrätten ansåg att en av de tre männen inte hade del i mordet, medan hovrätten anser att alla varit delaktiga.

I februari 2020 gick tre män in i en lägenhet i ett flervåningshus i Virkby. Offret misshandlades över nästan hela kroppen och misshandeln fortsatte efter att mannen dött. Han var född 1995.

Västra Nylands tingsrätt dömde två män, födda 2001 och 1994, till livstids fängelse. En tredje person, född 1999, friades helt.

Hovrätten: Alla deltog

Helsingfors hovrätt anser att alla gick in i offrets lägenhet för att utöva våld mot honom. Enligt hovrätten hade olika former av våld använts minst 70 gånger och rätten anser att våldet var tortyrliknande.

Hovrätten fastställde livstidsstraffet för mannen som är född 2001. Hovrätten dömde även mannen som är född 1999 till livstids fängelse. Det var den mannen som tingsrätten friade sommaren 2020.

Oenighet i hovrätten

Det rådde oenighet i hovrätten om det var bevisat att mannen som är född 1999 deltog i mordet. En ledamot ansåg att det inte kunde bevisas, men i omröstningen fastställdes att han är skyldig till mord.

Den man som är född 1994 ska sinnesundersökas beslöt hovrätten, så hans ärende behandlas senare. Den här mannen dömde Västra Nylands tingsrätt till livstids fängelse.